Joe Biden: Putin on "teurastaja" – ei usko Venäjän puheisiin strategian muuttamisesta Ukrainan sodassa

Mitä Biden kuiskasi Marinin korvaan? 0:48
Katso myös: Mitä Biden kuiskasi Marinin korvaan Brysselissä?

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Eurooppa-kiertue jatkui tänään Puolassa. 

"Putin on teurastaja", totesi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tänään vieraillessaan ukrainalaisten pakolaisten luona Puolan Varsovassa.

Biden ei myöskään usko, että Venäjä olisi muuttanut strategiaansa Ukrainan hyökkäyssodassa. 

Venäjä kertoi eilen saavuttaneensa Ukrainan sodan ensimmäisen vaiheen tavoitteensa ja aikovansa nyt keskittää joukkojaan maan itäosiin separatistialueille.

Valkoisen talon mukaan Bidenin on määrä pitää tänään merkittävä Ukrainan sotaa koskeva puhe Suomen aikaa klo 19.

"Nato-maiden yhteinen puolustus on Yhdysvalloille pyhä asia"

Vierailullaan Puolassa Biden tapasi tänään myös kollegansa Andrzej Dudan

Biden vakuutti Dudalle, että sitoutuminen sotilasliitto Naton jäsenmaiden yhteiseen puolustukseen on Yhdysvalloille pyhä asia.

– On ensisijaisen tärkeää, että Nato pysyy yhtenäisenä tässä muuttuvassa maailmassa, Biden sanoi.

Dudan mukaan puolalaiset ovat tunteneet olonsa hyvin uhatuiksi sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilu kuukausi sitten.

Biden myös kehui Puolaa, joka on kantanut vastuunsa Ukrainan humanitaarisesta kriisistä. Muiden maiden on nyt Bidenin mukaan autettava Puolaa selviämään taakastaan.

Puolaan on tullut yli kaksi miljoonaa sotapakolaista sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli kuukausi sitten.

Ulkoministeri Kuleba: Yhdysvallat lisäämässä puolustusapua Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Biden tapasi tänään Varsovassa myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban ja puolustusministeri Oleksi Reznikovin. Tapaamiseen osallistuivat myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Ned Pricen mukaan keskusteluissa käsiteltiin muun muassa Yhdysvaltain sitoutumista Ukrainan alueelliseen itsemääräämisoikeuteen. Lisäksi tapaamisessa keskusteltiin Yhdysvaltain turva, talous- ja humanitaarisesta tuesta Ukrainalle.

Ukrainan ulkoministeri Kuleba kertoo, että Yhdysvallat on luvannut lisää puolustusapua Ukrainaan.

– Ukrainalainen kestävyys ja länsimaiset aseet – etenkin amerikkalaiset aseet, ovat avainasemassa menestykselle taistelukentällä, Kuleba sanoi Varsovassa. 

Kuleban mukaan Yhdysvallat vaikuttavat myös valmiilta lisäämään pakotteita.

Biden vieraili eilen Puolan rajalla 

Bidenin Puolan-vierailu on osa hänen matkaansa Euroopassa. Torstaina Biden tapasi Belgian Brysselissä niin Nato- kuin EU-maiden johtoa.

Eilen Biden vieraili Ukrainan ja Puolan rajalla ja tapasi muun muassa yhdysvaltalaisia avustustyöntekijöitä ja yhdysvaltalaisia sotilaita.

Vierailunsa aikana hän myös nimitti Venäjän presidentti Vladimir Putinia sotarikolliseksi ja antoi tunnustusta ukrainalaisille näiden taisteluissa Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.

Presidentti myös totesi olleensa halukas vierailemaan Ukrainan puolella rajaa, jotta olisi nähnyt itse konfliktin aiheuttamat tuhot.

–  Mutta he eivät antaneet minun ymmärrettävästi ylittää rajaa, Biden sanoi viitaten ilmeisesti turvallisuustekijöihin.

Lue myös:

    Uusimmat