Biden kuvailee Texasin äänestysrajoituksia hyökkäykseksi demokratiaa vastaan – republikaanit tehtailevat vaalilakiuudistuksia ympäri maata

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvailee Texasin osavaltion uutta vaalilakia hyökkäykseksi demokratiaa vastaan.

Hän sanoi osavaltion liittyvän Georgian ja Floridan joukkoon sen pyrkiessä rajoittamaan äänestystapoja.

Laki muun muassa rajoittaisi postitse äänestämistä ja lyhentäisi äänestämisaikaa vaalipäivänä.

Demokraattipresidentti Biden sanoo Texasin pyrkivän kajoamaan äänestysoikeuteen.

– Se (lakiuudistus) on osa demokratian vastaista hyökkäystä, jota olemme todistaneet aivan liian usein tänä vuonna – ja usein se on kohdistunut suhteettomasti mustiin ja ruskeaihoisiin amerikkalaisiin, Biden sanoi tiedotteessa.

Presidentti kommentoi asiaa sen jälkeen, kun lain viimeinen luonnos oli lähtenyt kierrokselle Texasin paikallisissa päätäntäelimissä.

Brittilehti Guardianin mukaan Texasin republikaanikuvernööri Greg Abbott on sanonut jo allekirjoittavansa lain.

Demokraatit puolestaan ovat kertoneet vievänsä lakiuudistusasian oikeuteen.

– Lakimuutos on väärin ja epäamerikkalainen. Tällä vuosisadalla meidän tulisi tehdä äänestämisestä helpompaa, ei vaikeampaa, jokaiselle äänioikeutetulle äänestäjälle, Biden sanoi Guardianin mukaan.

Lakimuutoksen kannattajat ovat sanoneet uusien sääntöjen tekevän äänestämisestä turvatumpaa.

Uudistusta kritisoivien mukaan laki sen sijaan pyrkii vaikeuttamaan mustien, latinoiden ja muiden ei-valkoisten äänestämistä. Nämä väestöryhmät äänestävät useammin demokraatteja.

Suuryritykset ovat Guardianin mukaan varoittaneet osavaltiota siitä, että laki voisi vahingoittaa demokratiaa ja taloutta. R

epublikaanit ovat viitanneet kintaalla vastalauseille ja joissakin tilanteissa jopa ripittäneet yritysjohtajia asiaan puuttumisesta.

"Armoton laki" osavaltiossa, jossa on jo vaikea äänestää

Entinen Obaman hallinnon ministeri Julian Castro kuvaili Texasin republikaanien lakiuudistusta "äänestäjien sortamislaiksi" ja sanoi viimeisimmän luonnoksen olevan niin paha kuin se vain voi olla.

– Meidän täytyy kukistaa SB7, Castro sanoi Guardianin mukaan viitaten nimeen, jolla lakiluonnos myös tunnetaan.Texasin demokraattinen puolue kutsui Guardianin mukaan SB7:ää "Frankensteinin hirviöksi".

– Demokratiamme perustavanlaatuinen periaate on, että äänestäjät valitsevat johtajansa. Nyt kuitenkin Texasin republikaanit yrittävät valita äänestäjänsä, sanoi äänestäjien oikeuksista vastaava johtaja Rose Clouston texasilaisdemokraattien sähköpostitse lähettämässä tiedotteessa.

Kansalaisjärjestö American Civil Liberties Unionin (ACLU) edustaja Sarah Labowitz kertoi New York Timesille SB7:n olevan "armoton" laki ja Texasin olevan jo valmiiksi kaikkein vaikein paikka äänestää koko maassa.

Labowitz sanoi lain kohdistuvan "värillisiin äänestäjiin" sekä äänestäjiin, joilla erilaisia rajoitteita.

Lauantaina Biden pyysi jälleen kongressia hyväksymään kaksi lakia, joilla on määrä turvata ihmisten oikeus äänestää ilman rajoituksia.

Demokraateilla on senaatissa äärimmäisen niukka enemmistö, joten lakien hyväksyminen vaatisi tukea myös osalta republikaaneja.

Lue myös:

    Uusimmat