Beppe Grillo: Italian viimeinen toivo vai lopullinen tuho?

Italian vaalikampanjan loppumetrejä ei ole hallinnut kaljuaan epätoivoisesti peittelevä mediamiljardööri Silvio Berlusconi, vaan harjastukkainen tauotta karjuva koomikko Beppe Grillo.

Monille Berlusconin skandaaleihin ja vanhaan korruptioon kyllästyneille Grillo on Italian viimeinen toivo. Yli 20 prosentin kannatuksella häpeilemätön populisti voi kuitenkin halvaannuttaa taloudellisesti heikon Italian lopullisesti. Samalla karismaattisesta kansanvillitsijästä tulee iso ongelma myös Europan unionille.

Rooman Piazza San Giovannille on kerääntynyt yli satatuhatta ihmistä ja määrä kasvaa illan hämärtyessä. Italialaisten organisointikyvyssä on aina toivomisen varaa, mutta tämä vaalitilaisuus on kaoottisuudessaan omaa luokkaansa.

Se kuuluu asiaan. San Giovannin basilikan takana oleva aukio on varattu Cinque Stelle (Viisi tähteä) -liikkeelle. Ryhmä on hajanainen, mutta se on viimeksi kuluneen vuoden aikana onnistunut panemaan Italian politiikan sekaisin.

Liikkeellä ei ole mitään kunnon organisaatiota eikä ohjelmaa. Ei mihinkään tilanteeseen. Helmikuisen Rooman tihkusateessa kukaan ei tiedä kenen pitäisi vaalitilaisuudessa vastata mistäkin. Mutta se ei haittaa ketään.

Kannatus kasvaa kuin lumipallo ja liikkeellä on karismaattinen keulakuva isolla K:lla.

Yhden miehen show

Cinque Stelle on yhtä kuin Beppe Grillo, Italian yleisradioyhtiöstä Raista taannoin potkut saanut suosittu koomikko. Hän on ristiretkellä Italian korruptoitunutta ja omia etujaan häikäilemättä ajavaa vanhaa poliittista eliittiä vastaan.

Grillon esiintymistailaisuudet muistuttavat herätyskokouksia. Myös Roomassa tunnelma sähköistyy, kun "suuren johtajan" matkailuauto ilmestyy alueelle ja lähtee puskemaan ihmisjoukon läpi kohti esiintymislavaa.

64-vuotias genovalainen saa megatähden vastaanoton fanaattisilta kannattajilta eikä petä odotuksia. Ilman sen suurempia esittelyjä mies käynnistää yli puolitoista tuntia kestävän tauottoman karjumisen. Kyytiä saavat Italian poliitikot, EU ja ympäristöä tuhoavat yritykset.

Grillo itse ei ole ehdokkaana vaaleissa. Hän ei voi olla. Populistijohtaja on saanut tuomion kuolemantuottamuksesta rajussa autokolarissa.

Käytännössä kuuden lapsen isää ei siis koskaan nähdä missään Italian hallituksessa eikä myöskään parlamentissa. Viisi tähteä -ryhmällä on poliittinen keulakuva, mutta ei operatiivista johtajaa.

Se lupaa kyllä hyvää vaaleissa, joissa on 30 prosenttia vanhoihin rakenteisiin kyllästyneitä viimeiseen asti liikkuvia äänestäjiä. Grillo on kirjaimellisesti vaihtoehto. Kun vaaleissa hankittua valtaa pitäisi ryhtyä käyttämään, Italian mykkyräisen päätöksentekokoneiston tunteva ammatilainen olisi kuitenkin tarpeen.

Kaikki liikkeen kansanedustajaehdokkaat ovat kokemattomia ja tuntemattomia. Siitä huolimatta suosionosoitukset ovat raikuvat, kun Latiumin alueen kandidaatit kootaan Roomassa esiintymislavalle.

– Me haluamme tehdä hyvää politiikkaa. Hyvä ei aina ole automaattisesti vasemmistolaista tai oikeistolaista. Se on jotain, josta on hyötyä ihmisille, kärkiehdokas Davide Barillari yrittää tiivistää ryhmänsä linjaa.

Hämärä ohjelma

Beppe Grillo on julkaissut verkkosivuillaan pitkän linjan vaatimuksia. Italialaisten enemmistö voi varmasti samaistua isoon osaan niistä. Mukana on silti myös paljon viime aikojen kansainvälisille populistiliikkeille tyypillisiä ristiriitoja ja painotukset ovat kiistatta vasemmistolaisia.

Grillo poistaisi kaikki poliitikkojen erityisedut ja luopuisi kokonaan julkisesta puoluetuesta. Tavallisille ihmisille Sisilian aluevaalit ja Parman kaupunginjohtajavaalit jo voittanut karismaattinen esiintyjä syytäisi julkisista varoista kaikkia mahdollisia etuja. Niiden maksamiseksi tarvittavista veroista ei vaatimuslistalla ole halaistua sanaa.

Ympäristönsuojelu on Italiassa edelleen heikolla tolalla. Tässä suhteessa Viisi tähteä -liikkeen sloganit ovat esimerkillisiä.

Grillon mielestä euroa ei tarvita. Yhteisvaluutasta luopumisen kielteisistä seurauksista liikkeen verkkosivuilla ei niistäkään puhuta mitään.

Äänestäjille Grillo on kuitenkin muutoksen symboli ja muutosta Italia kiistatta kaipaa.

– Nyt minä uskon muutokseen ja toivon sitä erityisesti 16- ja 20-vuotiaille tyttärilleni", Viisi tähteä -liikkeen tilaisuuteen ensimmäisen kerran elämässään tullut keski-ikäinen roomalaisrouva sanoo.

– Me voimme nyt ensimmäisen kerran ottaa oman elämämme omiin käsiimme. Voimme rakentaa itsellemme kestävän tulevaisuuden, nuori opiskelijapoika suitsuttaa.

Nuoria ja naisia

Bocconin yliopiston poliittisen taloustieteen professori Tommaso Nannicini on analysoinut Grillon ryhmän listoilta parlamenttiin pyrkivien ehdokkaiden taustoja. Ne kertovat paljon myös liikkeen kannattajista.

Ehdokkaiden keski-ikä on 32 ja 40 prosenttia on naisia. Suurimmalla osalla on akateeminen loppututkinto. Kaikki tämä näkyy myös Rooman myöhäisillassa.

Jos Grillo voittaa se tarkoittaa, että Italian poliittisille järjestelmälle ja myös EU:lle sanoo haisevan vastalauseen joukko, jonka tukea molemmat kipeästi tarvitsisivat.

Ehkä juuri siksi Italian entinen ulkoministeri Franco Frattini on synkistellyt ranskalaisessa Le Figaro -lehdessä.

– Grillon voitto tarkoittaisi, että eurooppalainen idea on epäonnistunut Italiassa", Frattini sanoo.

MTV3 Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen seuraa Italian vaaleja paikan päällä.

Katso Tapio Nurmisen juttu (Kymmenen uutiset 23.2.2013)

Lue myös:

    Uusimmat