Mainos

Ekonomisti: Italia äänestää siitä, halutaanko euro vai ei

Koomikko Beppe Grillon johtama Viisi Tähteä -populistiryhmä nousee vääjäämättä Italian vaalien suurimmaksi voittajaksi. Se tarkoittaa samalla, että italialaiset äänestävät siitä, pysyykö maa euroalueessa.

Heikko hallitus ja eurovastaisen rintaman voitto voivat italialaisekonomistin mukaan nostaa maan valtionlainojen korkoja rajusti jo heti tiistaina.

– Kyllä tämä on käännekohta Italialle, eliittiyliopisto Luissin apulaisprofessori, ekonomisti Nicola Borri vahvistaa.

Sekä Beppe Grillo että myös mediamiljardööri Silvio Berlusconi ovat kampanjassaan ratsastaneet eurovastaisuudella.

Grillon mielestä eurosta pitäisi luopua ja ylivelkaantuneiden maiden pitäisi jättää velkansa maksamatta.

Berlusconi taas syyttää sumeilematta Euroopan unionia ja Saksaa Italian talousahdingosta. Skandaalipoliitikko väittää, että Deutsche Bank pantiin spekuloimaan Italian valtionlainoilla niin, että korot lähtivät nousuun.

Epäviralliset mittaukset lupaavat voittoa Bersanille

Kun konkurssi uhkasi, liittokansleri Angela Merkel painosti Berlusconin eroamaan ja nosti entisen EU-komisaari Mario Montin pääministeriksi. Näissä Berlusconin salaliittoteorioissa ei luonnollisesti ole perää.

– Vaaleissa on puolueita, jotka haluavat Italian pois euroalueesta ja puolueita, jotka eivät halua. Tässä on se keskeinen valinta ja se on ratkaiseva Italian tulevaisuuden kannalta, Borri korostaa.

Nuori arvostettu ekonomisti on vakuuttunut, että markkinoilla ajatellaan samalla tavalla. Eurovastaisten populistien voitto ja sitä seuraava heikko vasemmistovetoinen hallitus olisivat myrkkyä Italian valtionlainojen koroille.

Yhä edelleen epäviralliset mielipidemittaukset, joita ei saa julkaista, mutta joihin poliittiset tarkkailijat koko ajan viittaavat, lupaavat parlamentin alahuoneessa voittoa vasemmistoa johtavalle Pier LuigiBersanille. Toisaalta Montin johtaman keskustaliiton äänisaalis on jäämässä alle kahdeksaan prosenttiin.

– Jos hallituksen enemmistö on heikko tai jos sillä ei ole tätä enemmistöä senaatissa, korot lähtevät jyrkkään nousuun heti tiistaina, Borri varoittaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.