Bensan hinta pääsiäisenä maaliskuun keskihintoja kovempi – tämä selittää ilmiön

Bensan riittämisestä pääsiäisen yli huolta 2:28
Katso myös: Osa pääsiäisliikenteeseen lähtijöistä kertoi olevansa huolissaan polttoaineen riittävyydestä.

Energiayhtiö Nesteen mukaan perjantaina uusiutuvasta dieselistä on ollut pulaa yhdellä asemalla. Muutoin häiriöistä ei ole kerrottu.

Polttoaine.net-sivuston perusteella liikenteen polttonesteiden keskihinnat ovat pääsiäisenä hieman maaliskuun keskihintoja korkeammalla.

Sivuston perusteella esimerkiksi bensiini 95:n keskihinta litralta oli eilen 1,950 euron ja dieselin 1,980 euron paikkeilla. Tilastokeskus kertoi torstaina, että niiden verollinen keskihinta oli maaliskuussa 1,9 euroa.

Polttoaine.net-sivuston mukaan bensiini 98:n keskihinta oli perjantaina noin 2,050 euroa, kun Tilastokeskuksen mukaan maaliskuun keskihinta oli 2,0 euroa litralta.

Keskihinnan nousu jatkui maaliskuussa verrattuna helmikuuhun. Helmikuussa bensiini 95 maksoi 1,8 euroa litralta ja diesel ja bensiini 98 maksoivat 1,9 euroa litralta.

Tankille.fi-sivuston perusteella osalla asemista polttoainetta voi löytää myös selkeästi alle maaliskuun keskihinnan. Sivuston mukaan halvimmillaan esimerkiksi bensiini 95:stä löysi perjantaina litrahintaan 1,782 euroa.

Polttonesteiden hinnat kääntyivät nousuun vuodenvaihteessa koko syksyn jatkuneen hinnanlaskun jälkeen. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen polttoainemarkkinoihin erikoistunut tutkija Ville Kaitila kertoi torstaina, että bensiinin ja dieselin hinnannousu selittyy raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan nousulla.

Tavaraa tankkiin riittää

Polttonesteistä ei vaikuta olevan pulaa pääsiäisenä. Energiayhtiö Nesteen verkkosivuillaan julkaiseman listauksen mukaan perjantaina pulaa oli uusiutuvasta dieselistä yhdellä huoltoasemalla. Neste päivittää listaustaan seuraavan kerran ensi viikon tiistaina.

Neste ilmoitti tiistaina, että poliittisen lakon jatkumisen takia se ei enää pysty turvaamaan asiakastoimituksia ja tuotteiden riittävyyttä asemaverkostossaan. Esimerkiksi keskiviikkona aamupäivällä Neste kertoi polttoainepulaa olevan yhdeksällä tavallisella ja 19 Truck-asemalla. Päivän mittaan monelle pulasta kärsineelle asemalle saatiin kuitenkin toimitettua lisää myytävää.

ABC-ketjulla polttoainetoimitukset pyörivät normaalisti ja varastoja täydennettiin entisestään pääsiäisen lähestyessä.

St1-ketjun sivuilla julkaistun tiedotteen mukaan polttonesteiden saatavuus ketjun asemilla on hyvä. Lakoilla saattaa olla hetkellisiä vaikutuksia yksittäisten asemien osalta polttonesteiden saatavuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat