Mainos

Belgradissa jälleen yhteenottoja

Serbian turvallisuuspoliisit pysäyttivät tänään noin 80 000 mielenosoittajan marssin Belgradin keskustassa. Suurin osa mielenosoittajista poistui paikalta vähitellen, mutta parisataa aktivistia vastasi mielenosoituskieltoon kivittämällä poliiseja.

Poliisin kerrottiin myös pamputtaneen useita mielenosoitukseen osallistuneita. Yhteenotot sattuivat vain päivä sen jälkeen kun poliisi viime yönä tukahdutti väkivaltaisesti kansan vastalauseilmaukset. Yli sata ihmistä loukkaantui yhteenotoissa.

Oppositio sai tukea lännestä

Ranska ilmoitti tänään kutsuvansa Serbian oppositiojohtajat vierailulle Pariisiin. Ulkoministeri Hervé de Charetten mukaan kutsu on tunnustus opposition Zajedno-liittouman johtajille, jotka ovat osoittaneet mielenosoitusten kuluessa "poliittisen kypsyytensä". De Charette varoitti samalla Serbian johtoa tuhoisista seurauksista, jos se turvautuu jatkossa väkivaltaan. Hänen mukaansa Serbian johdon olisi noudatettava Ety-järjestön kehotusta tunnustaa opposition voitto marraskuun paikallisvaaleissa.

Myös Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel tuomitsi poliisin toimet. Kinkel totesi, että poliisin väkivaltaiset otteet olivat "raskas isku demokratiaa ja väkivallattomuutta vastaan". Kinkel kertoi antaneensa ohjeet Saksan Belgradin-suurlähettiläälle ilmoittaa vastalauseensa väkivallan käyttöä vastaan.

Poliisi käytti pamppuja ja vesitykkejä

Useat ihmiset loukkaantuivat mellakkapoliisien ja mielenosoittajien väkivaltaisissa yhteenotoissa Belgradissa viime yönä. Sairaalalähteiden mukaan loukkaantuneita oli yli 100. Serbian poliisi ei ole aiemmin turvautunut yhtä väkivaltaisiin otteisiin yli kaksi kuukautta jatkuneiden mielenosoitusten tukahduttamisessa.

Poliisi hajotti yöllä hallitusta vastustavien mielenosoittajien joukon käyttämällä pamppuja ja vesitykkejä. Osa mielenosoittajista heitteli poliisia pulloilla ja yritti estää vesitykkiajoneuvojen etenemisen betonilohkareilla.

Väkivaltainen yhteenotto syntyi, kun mellakkapoliisi sulki mielenosoittajien kulkuväylän keskustaan johtavalla sillalla ja esti toisen joukon liittymisen marssijoihin. Sillan molemmille puolille saapui kymmeniä tuhansia mielenosoittajia muualta kaupungista. Oppositiojohtaja Zoran Djindjicin mukaan poliisin toimet olivat laittomia, koska rauhanomaisen mielenosoituksen järjestäminen estettiin, vaikka mitään poikkeustilaa ei ole julistettu.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.