Mainos

Belgian ikääntyneet ydinreaktorit huolestuttavat naapureita

Belgian päätös käynnistää uudelleen maan ikääntyviä ydinreaktoreita ja pidentää niiden käyttöikää herättää kasvavaa huolta naapurimaissa.

Kaksi Saksan osavaltiota kertoi tällä viikolla aikovansa valittaa Belgiasta EU:hun ja YK:hon reaktoreiden muodostaman turvallisuusuhan takia. Hollannin terveysministeri puolestaan ilmoitti parlamentille, että joditabletteja aletaan jakaa raskaana oleville naisille ja alle 18-vuotiaille nuorille sadan kilometrin säteellä sekä Belgian että Hollannin ydinvoimaloista, kertoi DutchNews.nl.

Belgian ydinreaktoreiden läheisyys huolestuttaa asukkaita Saksan Aachenissa ja Hollannin Maastrichtissa. Molemmat kaupungit ovat sanoneet harkitsevansa oikeustoimia.

– Ihmiset ovat peloissaan, koska siihen ei olla mitenkään valmistauduttu, että Tihangen (laitoksessa) tapahtuisi jotakin. Meillä ei ole edes jodia. Haluan että Belgian hallitus sulkee reaktorin, sanoo Aachenissa opiskeleva Simon Sybertz Guardian-lehden mukaan.

Rheinland-Pfaltzin osavaltion energiaministerin Eveline Lemken mukaan Belgian olisi kysyttävä ydinreaktoreiden käyttöiän jatkamisesta naapureilta.

– Mahdollinen ydinonnettomuus ei pysähtyisi valtion rajalle, ministeri korosti AFP:lle.

Kymmenen vuotta lisäaikaa

Tihangen voimala sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Saksan rajasta. Tihangessa ja Hollannin rajan läheisyydessä sijaitsevassa Doelin voimalassa on yhteensä seitsemän reaktoria, jotka tuottavat 60 prosenttia Belgian sähköstä.

Doelin ykkös- ja kakkosreaktorit ja Tihangen yksi reaktori oli määrä sulkea viime vuonna, mutta Belgian hallitus päätti joulukuussa antaa niille lisäaikaa vuoteen 2025. Operaattori Electrabelin mukaan reaktorit ovat läpäisseet ulkopuoliset testit ja ovat täysin toimintakunnossa.

Voimaloiden turvallisuus huolettaa myös Luxemburgissa, josta on käynyt parlamentaarikkojen ja asiantuntijoiden delegaatio keskustelemassa asiasta Belgian sisäministerin kanssa.

– Halusimme muistuttaa belgialaisia siitä, että myös meidän kansalaisemme ovat vaarassa ydinonnettomuuden sattuessa, valtuuskunnan edustaja kertoi dw.comille.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.