Operaattori: Ukrainan jättiydinvoimala edelleen kytkettynä pois sähköverkosta

Euroopan suurimman ydinvoimalan reaktorit olivat Ukrainassa edelleen irti sähköverkosta perjantaina, ilmoitti ukrainalainen operaattori Energoatom uutiskanava CNN:n mukaan.

Ukrainan energiaministeri varoitti, että Venäjän miehitys voi laukaista Zaporizhzhjan voimalassa ydinkatastrofin milloin tahansa.

Voimala lähiseutuineen on Venäjän joukkojen miehittämä, mutta sen toiminnasta vastaa edelleen ukrainalainen henkilökunta. Reaktorit eivät toistaiseksi lähetä sähköä verkkoon, mutta virta kulkee toiseen suuntaan, kun ydinvoimala saa toimintaansa tarvittavan sähkön. Tämäkin yhteys katkesi aiemmin tällä viikolla, mikä tarkoitti, että käyttöön oli otettava dieselgeneraattorit.

Energoatom ilmoitti olevansa toiveikas, että ydinvoimalan kuudesta reaktorista kaksi voidaan kytkeä piakkoin tuottamaan sähköä verkkoon.

Ukraina syytti Venäjän joukkoja torstaina sähkölinjojen tuhoamisesta maan eteläosissa. Koko Hersonin alue oli tilapäisesti vailla sähkö- ja vesihuoltoa.

Ukrainan mukaan Venäjä käyttää ydinvoimalaa "kilpenä" estääkseen Ukrainan hyökkäyksiä.

Sotilaiden matkapuhelintiedot luupin alla?

Saksan turvallisuusjoukot ovat saaneet viitteitä siitä, että Venäjän salaiset palvelut ovat vakoilleet Saksassa koulutuksessa olleita ukrainalaisia ​​sotilaita. Asiasta uutisoi perjantaina saksalaislehti Der Spiegel.

Ukrainan sotilaat ovat olleet Saksassa saamassa koulutusta länsimaisten tykkien käyttämisessä. Ainakin Baijerissa koulutusta on antanut Yhdysvaltain armeija.

Der Spiegelin mukaan Saksan armeija on havainnut epäilyttäviä ajoneuvoja ukrainalaisten värvättyjen kahden koulutuskeskuksen ulkopuolella. Lisäksi pieniä drone-lennokkeja on lentänyt harjoituspaikkojen yli ja kadonnut sitten nopeasti.

Turvallisuuslähteet uskovat myös, että venäläisviranomaiset ovat päässeet teknisesti käsiksi ukrainalaisten sotilaiden matkapuhelintietoihin.

Vakoilua epäillään tapahtuneen ainakin Baijerin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioissa.

Saksa on vienyt hiljattain useita vakoilusta epäiltyjä oikeuden eteen. Paraikaa saksalainen reserviupseeri on syytettynä oikeudessa tietojen välittämisestä Venäjän tiedustelupalveluille.

Lue myös:

    Uusimmat