Belgialaismeppi sai syytteen osana EU:n lahjusskandaalitutkintaa – kiistää syyllisyytensä

Marc Tarabella on saanut syytteen korruptiosta, rahanpesusta ja rikollisjärjestön toimintaan osallistumisesta.

Belgialaismeppi Marc Tarabella on saanut syytteen korruptiosta, rahanpesusta ja rikollisjärjestön toimintaan osallistumisesta. Syyte on osa EU:ta ravistelevaa lahjusskandaalitutkintaa.

Poliisi haki Tarabellan kuulusteluihin perjantaina. Belgialaissyyttäjien mukaan perjantaiaamuna tehtiin ratsioita, joiden kohteena olivat meppi Tarabellan kassakaappi Liegessä sekä kaupungintalon toimistot Anthisnesissa, jonka pormestari Tarabella on.

Belgian sosialistipuolueeseen kuuluvan Tarabellan asianajaja sanoi tammikuussa mepin matkustaneen Qatariin vuoden 2020 alussa. Matkan oli maksanut Qatarin valtio, eikä Tarabella ollut ilmoittanut matkastaan parlamentin sääntöjen mukaisesti.

Myös Tarabellan puoluetoveri Maria Arena on tunnustanut tehneensä vastaavanlaisen matkan Qatariin toukokuussa 2022.

Helmikuun alussa Euroopan parlamentti poisti Tarabellalta ja italialaiselta Andrea Cozzolinolta parlamentaarisen koskemattomuuden. Tarabella osallistui parlamentin istuntoon ja äänesti oman koskemattomuutensa poistamisen puolesta.

Cozzolino pidätettiin perjantaina Italiassa kansainvälisellä pidätysmääräyksellä. Hänen epäillään auttaneen Marokkoa vaikuttamaan Euroopan parlamentin päätöksiin.

Italian median mukaan Cozzolino on kotiarestissa. Kuuleminen hänen luovutuksestaan järjestetään tiistaina.

Skandaalin keskiössä Eva Kaili

Sekä Tarabella että Cozzolino ovat sanoneet olevansa syyttömiä. Samoin Qatarin ja Marokon viranomaiset ovat kieltäneet osallisuutensa tapauksessa.

Skandaalin ytimessä on erotettu EU-parlamentin entinen varapuhemies Eva Kaili, joka pidätettiin joulukuussa. Kailin lisäksi on pidätetty ainakin hänen avopuolisonsa Francesco Giorgi ja entinen europarlamentaarikko Pier Antonio Panzeri.

Panzeri solmi viime kuussa syyttäjien kanssa sopimuksen saadakseen lievemmän tuomion. Hän lupasi paljastaa maat, jotka antoivat epäiltyjä lahjuksia, ja lahjuksien vastaanottajat. Belgian median mukaan Panzeri kertoi tutkijoille antaneensa Tarabellalle 120  000–140  000 euroa vastineeksi tämän avusta Qatariin liittyvien asioiden hoitamisessa.

Tarabellan asianajaja on syyttänyt Panzeria kunnianloukkauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat