BBC jatkaa hehkutusta: Suomi on ihmenaisen feministinen utopiasaari – esittää myös Marin-dokumentin

Katso pääministeri Sanna Marinin puhe kokonaisuudessaan:"Olen ylpeä, että elän maassa jossa pääministeri siivoaa itse vessat" 11:52
Katso pääministeri Sanna Marinin puhe elol: "Olen ylpeä, että elän maassa jossa pääministeri siivoaa itse vessat"

BBC on vakuuttunut Suomen hallituksen toiminnasta koronakriisissä. 

Uutisoimme taannoin pääministeri Sanna Marinin pääsystä Britannian yleisradioyhtiö BBC:n koostamalle, 100 vaikutusvaltaisimman naisen listalle.

Seuraavaksi BBC aikoo näyttää dokumentin, jossa se esittelee Suomen naisvaltaisen hallituksen toimintaa.

BBC:n mukaan dokumentissa päästään ensimmäisenä maailmassa seuraamaan Suomen hallituksen toimintaa kulisseista käsin. Dokumentti lupaa näyttää, mikä merkitys hallituksen jäsenten iällä ja sukupuolella on ollut sen toimintaan. 

Puolituntinen dokumentti julkaistaan huomenna. 

Lisäksi BBC julkaisi kaksi päivää sitten pitkän jutun Marinista ja hallituksen toiminnasta koronapandemian aikana.

"En valmistele, mitä sanon toimittajille"

Artikkelissa BBC seuraa Marinin päivää. Marin kulkee muun muassa toimittajaparven ohi matkalla hallituksen neuvotteluihin. 

– En valmistele, mitä sanon toimittajille. He voivat kysyä minulta mitä vain, ja vastaan rehellisesti, Marin kertoo BBC:lle. 

BBC hehkuttaa myös naisten asemaa Suomessa, ja käy läpi historian aina naisten äänioikeudesta, presidentti Tarja Halosen valintaan ja lopulta itse Marinin valintaan.

Brittimedia sanoo, ettei tällaisella historialla ole ihme, että Suomi on ihmenaisen feministinen utopiasaari.

Marin oli valittaessa maailman nuorin valtionjohtaja

Marin valittiin pääministeriksi, kun Antti Rinne joutui jättämään tehtävän viime vuoden lopulla.

BBC kuvaa, millaiseen tilanteeseen siihen aikaan maailman nuorin valtionjohtaja Marin joutui. Noin kolmen kuukauden päästä hänen nousustaan pääministeriksi, Suomeen julistettiin poikkeusolot. 

– Sanna Marin ja hänen neljä muuta hallituksen pääkollegaa antoivat viikoittaisia tiedonantoja koronaviruksesta ja ottivat kysymyksiä niin medialta kuin kansalaisilta, BBC kirjoittaa. 

BBC utelee myös Marinilta, johtavatko naiset paremmin kriiseissä, sillä naisjohtoiset valtiot, kuten Taiwan, Saksa ja Uusi-Seelanti, olivat selvinneet koronakriisissä hyvin.

– On myös miesjohtoisia valtioita, jotka ovat pärjänneet hyvin. En usko, että sukupuolella on väliä. Minusta pitäisi keskittyä siihen, mitä hyvin pärjänneet maat ovat oppineet, Marin kertoo BBC:lle. 

– Suomessa olemme oppineet, että on tärkeää kuunnella tiedemiehiä. On myös tärkeää tehdä rohkeita päätöksiä epävarmuudessa, Marin pohtii. 

Artikkelissa ääneen pääsee myös opetusministeri Li Andersson. BBC:n mukaan koalitiolla on ollut myös sisäisiä erimielisyyksiä.

– Joskus on jännitteitä, jotka liittyvät päätöksiin suljettujen ovien takana. Luulen, että jotkut ihmiset pyrkivät sanomaan, että koska olet nainen, teet tietyntyyppistä politiikkaa, ja että on helpompi sopia, kun kaikki ovat naisia. Se ei välttämättä pidä paikkaansa, Andersson sanoo. 

"Jokaisella tulisi olla oikeus määritellä identiteettinsä"

BBC käy läpi myös Marinin poliittista uraa. 

Marinin polittiinen herääminen tapahtui parikymppisenä, kun hän alkoi ajatella niin, että on mahdollista parantaa myös muiden ihmisten oloja. 

BBC:n mukaan tämä on Marinin hallituksen tasa-arvo-ohjelman takana. Ohjelmaan kuuluu esimerkiksi vanhempien vastuun jakaminen tasaisemmin, torjua perheväkivaltaa ja palkkatason tasa-arvoistaminen sukupuolten välillä. 

Suomessa suunnitellaan myös translain uudistamista. Nykyään laki vaatii steriloinnin ja vuosien mielenterveystarkastuksia, jotta sukupuolen voi muuttaa.

– Jokaisella tulisi olla oikeus määritellä identiteettinsä. Ohjelma kannattaa tätä, Marin sanoo. 

Pidätkö itse transnaisia naisina, BBC kysyy.

– Ei ole minun työni identifioida ihmisiä. Se on jokaisen oma hommansa. 

BBC:n mukaan Marin saattaa olla maailman ainoa valtionjohtaja, joka avoimesti sanoo näin. 

Lue myös:

    Uusimmat