Täysi tupa kuunteli ex-pääministeri Sanna Marinia Slushissa – "En ole sanonut, että en koskaan palaisi politiikkaan"

Marin kertoi kasvuyritystapahtuma Slushissa muun muassa tehtävästään Tony Blairin instituutissa.

Suomen entisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) ajatukset muun muassa hänen entisestä ja nykyisestä työtehtävästään kiinnostivat kuulijoita Helsingissä järjestetyssä kasvuyritystapahtuma Slushissa perjantaina.

Ruotsissa konsultointialalla työskentelevä Takuya Nakagawa saapui paikalle hyvissä ajoin kuuntelemaan Marinia. Nakagawa kertoi tietävänsä Marinin siitä, että tämä oli jonkin aikaa pääministerikaudellaan maailman nuorin pääministeri. Hän kertoi myös kuulleensa, että Marin teki loistavaa työtä Suomen Nato-prosessin aikana.

–  Minua kiinnostaa kuulla, mitä hän on tehnyt poliittisen uransa jälkeen ja liityttyään Tony Blairin instituuttiin, Nakagawa kertoi STT:lle.

Samoilla linjoilla oli Turkista Suomeen pari vuotta sitten muuttanut Aylin Tunceli. Markkinointialalla työskentelevä Tunceli osallistui Slushiin myös viime vuonna, ja näki myös tuolloin Marinin esiintymisen.

–  Haluan kuulla, kuinka erilainen hänen puheensa ja energiansa on nyt, kun hän ei enää ole pääministeri, Tunceli sanoi.

"Suurin virhe tehtiin vuonna 2014"

Kun Marin asteli lavalle, häntä kuulemaan oli odotetusti kerääntynyt täysi tupa. Tuolit lavan läheisyydessä olivat täynnä, ja kuuntelijoita kerääntyi runsaasti myös lava-alueen ohi kulkeville käytäville.

Marin keskusteli teknologiaan keskittyvän TechCrunch-verkkolehden päätoimittaja Connie Loizosin kanssa muun muassa Marinin pääministerivuosista sekä hänen tehtävästään Tony Blairin instituutin strategisena neuvonantajana.

Pääministerikaudeltaan Marin muisteli aikaa, joka edelsi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Marinin mukaan jälkikäteen on helppo "yhdistää pisteet" ja nähdä, mihin tilanne oli johtamassa. Marinin mukaan suurin virhe Venäjän suhteen tehtiin vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Krimin.

–  Eurooppa ja länsimaat eivät reagoineet silloin tarpeeksi vahvasti. Jos olisimme reagoineet vahvemmin ja näyttäneet kovemmilla sanktioilla Venäjälle, etteivät he voi toimia niin, en usko että olisimme nähneet täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan myöhemmin.

Sanna Marin toivoi vuosi sitten Veitolan ohjelmassa yksityisyyttä – sanat herättävät ihmetystä Töllötuomareissa tänä päivänä 6:05
Sanna Marin toivoi vuosi sitten Veitolan ohjelmassa yksityisyyttä – sanat herättävät ihmetystä Töllötuomareissa tänä päivänä

Kommentoi politiikkaan paluutaan

Marin kertoi myös tehtäviinsä Tony Blairin instituutissa kuuluvan neuvoa valtiojohtajia ja pääministereitä.

–  Kun on siinä asemassa, kukaan ei oikeasti ymmärrä sitä. Siitä ei voi lukea kirjasta, se täytyy kokea. Johtajat tarvitsevat sitä, että he pääsevät puhumaan ihmisille, jotka todella tietävät työstä, siitä kuinka raskasta se on sekä kaikista niistä asioista, mitkä pitää työssä ottaa huomioon.

–  Teen myös paljon muita asioita, joita rakastan. Itse asiassa rakastan sitä vapautta, mikä minulla nyt on pääministerinä toimimisen jälkeen. Arvostan totta kai myös sitä, oli etuoikeus toimia pääministerinä ajanjaksona, jolloin lähes kaikki tapahtui.

Kysymykseen politiikkaan paluusta Marin antoi ympäripyöreän vastauksen.

–  En ole sanonut, että en koskaan palaisi. Totta kai se on mahdollista jonain päivänä. Saatan löytää intohimon jatkaa poliittista uraa jälleen. Mutta juuri nyt teen jotain muuta.

Lue myös:

    Uusimmat