Avustuspakettien pudottamisessa laskuvarjoilla Gazaan useita ongelmia

Israelin armeijan julkaisemalla videolla näkyy väkijoukkoa avustusrekkojen ympärillä 1:48
Kymmenet avustusrekoille rynnänneet palestiinalaiset kuolivat – Israelin julkaisema video näyttää kaaoksen

Israelin murjomalle Gazan kaistalle on lähes viisi kuukautta kestäneen sotaoperaation aikana ollut vaikea saada humanitaarisia avustuskuljetuksia perille saakka. Rekoilla on vaikeuksia päästä rajan yli.

Torstaina Gazan terveysministeriön mukaan yli sata ihmistä kuoli, kun israelilaissotilaat tulittivat avustustarvikkeita hakeneita palestiinalaissiviilejä. Israelin mukaan suurin osa kuolonuhreista olisi syntynyt väkijoukon paniikin seurauksena. YK:n mukaan uhreilla oli runsaasti ampumahaavoja.

Kuljetusongelmaa on pyritty ratkaisemaan ilmasta pudotettavilla avustuspaketeilla. Jordania on lähettänyt laskuvarjojen avulla putoavia avustuspaketteja Gazaan jo lokakuun alusta alkaen. Torstaina Egypti ja Arabiemiraatit lennättivät omat avustuspakettinsa. Myös Yhdysvallat ilmoitti perjantaina ryhtyvänsä lähettämään Gazaan paketteja ilmateitse. Avustuspakettien pudottamisessa on kuitenkin ongelmina vaikea tähtäys sekä avustuspakettien riittämättömyys ja kalleus.

– Suurin osa tänään lähetetystä avusta putosi mereen, ja myös torstaina ja keskiviikkona lähetetyistä paketeista suurin osa putosi mereen, sanoi Gazan kaupungissa vaimonsa ja viiden lapsensa kanssa asuva Hani Ghabboun uutistoimisto AFP:lle perjantaina.

YK: Israel estää kuljetuksia

Avustuskuljetukset Gazaan ovat olleet vaikeuksissa sen jälkeen, kun Israel aloitti sotaoperaationsa lokakuun alussa. Israel on laajoilla iskuillaan tuhonnut ison osan Gazan rakennuskantaa, mikä vaikeuttaa gazalaisten elämää. Raporttien mukaan ihmiset ovat joutuneet syömään esimerkiksi ihmisravinnoksi kelpaamatonta eläinrehua, kun muuta ei ole ollut tarjolla.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan kymmenen lasta oli perjantaihin mennessä nääntynyt kuoliaaksi.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA sanoi perjantaina, että Gazaa uhkaa nälänhätä. OCHA:n mukaan ilmasta pudotettavat avustuspaketit ovat parempi kuin ei mitään, mutta perinteisesti maata pitkin kulkevat avustuskuljetukset olisivat helpommin kohdennettavia ja halvempia.

YK on syyttänyt Israelia avustuskuljetusten systemaattisesta estämisestä. Pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Egyptin rajalla lähes tuhat avustustarvikkeita kuljettavaa rekkaa odottaa pääsyä Gazaan.

Lue myös:

    Uusimmat