Yhdysvallat aloittanut avustuspakettien pudottamisen Gazaan: 38 000 muonapakkausta pitkin rannikkoa

Israelin armeijan julkaisemalla videolla näkyy väkijoukkoa avustusrekkojen ympärillä 1:48
Kymmenet avustusrekoille rynnänneet palestiinalaiset kuolivat – Israelin julkaisema video näyttää kaaoksen

Yhdysvallat on aloittanut avustuspakettien pudottamisen ilmasta Gazan kaistalle, vahvistaa Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämaja (Centcom) viestipalvelu X:ssä.

Centcomin mukaan gazalaisille pudotettiin yli 38 000 muonapakkausta pitkin kaistan rannikkoa. Avustuspaketit pudotettiin yhteistyössä Jordanian ilmavoimien kanssa.

Nimettömänä pysytelleet viranomaislähteet kertoivat jo aiemmin muun muassa uutistoimisto AFP:lle ja uutiskanava CNN:lle Gazaan iltapäivällä pudotetuista avustuspaketeista.

Mediat kertoivat nimettömänä pysytelleisiin viranomaislähteisiin nojaten, että kolme yhdysvaltalaista sotilasrahtikonetta pudotti yhteensä 66 avustuspakettia, eli 22 jokaisesta rahtikoneesta.

Centcomin mukaan avustuspakettien pudottamisten jälkeen suunniteltiin mahdollisia seurantalentoja.

Presidentti Joe Biden ilmoitti perjantaina, että Yhdysvallat ryhtyisi toimittamaan Gazaan ilmasta pudotettavia avustuspaketteja tulevien päivien aikana.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi perjantaina, että Yhdysvallat aikoo toteuttaa avustuspakettien pudotuksia usean viikon ajan. Kirbyn mukaan kyseessä on vaikea operaatio, joka vaatii maan puolustusministeriöltä huolellista suunnittelua gazalaisten siviilien sekä yhdysvaltalaisen sotilashenkilöstön turvallisuuden kannalta.

Kuljetuksilla vaikeuksia päästä perille

Israelin murjomalle Gazan kaistalle on lähes viisi kuukautta kestäneen sotaoperaation aikana ollut vaikea saada humanitaarisia avustuskuljetuksia perille saakka. Rekoilla on vaikeuksia päästä rajan yli.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan yli sata ihmistä kuoli, kun israelilaissotilaat tulittivat avustustarvikkeita hakeneita palestiinalaisia siviilejä torstaina. Israelin mukaan suurin osa kuolonuhreista olisi syntynyt väkijoukon paniikin seurauksena. YK:n mukaan uhreilla oli runsaasti ampumahaavoja.

Kuljetusongelmaa on pyritty ratkaisemaan ilmasta pudotettavilla avustuspaketeilla. Jordania on lähettänyt laskuvarjojen avulla pudotettavia avustuspaketteja Gazaan jo lokakuun alusta alkaen. Torstaina Egypti ja Arabiemiraatit lennättivät omat avustuspakettinsa.

– Suurin osa tänään lähetetystä avusta putosi mereen, ja myös torstaina ja keskiviikkona lähetetyistä paketeista suurin osa putosi mereen, sanoi Gazan kaupungissa vaimonsa ja viiden lapsensa kanssa asuva Hani Ghabboun uutistoimisto AFP:lle perjantaina.

YK: Israel estää kuljetuksia

Israel on laajoilla iskuillaan tuhonnut ison osan Gazan rakennuksista, mikä vaikeuttaa gazalaisten elämää. Raporttien mukaan ihmiset ovat joutuneet syömään esimerkiksi ihmisravinnoksi kelpaamatonta eläinrehua, kun muuta ei ole ollut tarjolla.

Gazan terveysministeriön mukaan kymmenen lasta oli nääntynyt kuoliaaksi perjantaihin mennessä.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA sanoi perjantaina, että Gazaa uhkaa nälänhätä. OCHA:n mukaan ilmasta pudotettavat avustuspaketit ovat parempi kuin ei mitään, mutta perinteisesti maata pitkin kulkevat avustuskuljetukset olisivat helpommin kohdennettavia ja halvempia.

YK on syyttänyt Israelia avustuskuljetusten systemaattisesta estämisestä. Pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Egyptin rajalla lähes tuhat avustustarvikkeita kuljettavaa rekkaa odottaa pääsyä Gazaan.

Lue myös:

    Uusimmat