Israelin sotilaat ampuivat kohti avustustarvikkeiden hakijoita Gazassa – ainakin 50 kuoli, satoja loukkaantui

Kymmenet avustustarvikkeita ja ruokaa hakemaan tulleet palestiinalaiset saivat surmansa aikaisemmin torstaina, kun israelilaissotilaat avasivat tulen, kertoivat Gazan terveysviranomaiset.

YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä vielä torstaina kokoontua New Yorkissa keskustelemaan Gazan tapahtumista. 

Kokous oli tarkoitus pitää suljetuin ovin, ja sen oli määrä alkaa iltayhdentoista jälkeen Suomen aikaa. Kokousta pyysi Algeria, kertovat diplomaattilähteet.

Saudi-Arabia tuomitsi jyrkin sanoin "aseettomien siviilien ottamisen" tulituksen kohteiksi. Italia puolestaan vaati välitöntä tulitaukoa, jotta alueelle saadaan lisää humanitaarista apua.

Ainakin 50 kuoli, haavoittuneita satoja

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman silminnäkijän mukaan tuhannet nälkiintyneet ihmiset lähtivät Gazassa juoksemaan kohti rekkoja, jotka olivat lähellä armeijan hyökkäysvaunuja.

–  Sotilaat alkoivat tulittaa väkijoukkoa, kun ihmiset tulivat liian lähelle tankkeja, nimettömänä pysytellyt silminnäkijä kertoi.

Äärijärjestö Hamasin alainen Gazan terveysministeriö kertoi, että ampumisessa olisi kuollut toista sataa ihmistä ja haavoittunut yli 750. Sairaalalähteiden mukaan kuolleita olisi ainakin 50 ja haavoittuneita toista sataa.

Israelilaislähteet vahvistivat, että sotilaat avasivat tulen, koska pitivät kohti ryntääviä ihmisiä uhkana. Toisten lähteiden mukaan sotilaat olisivat ampuneet varoituslaukauksia ja pyrkineet tähtäämään ihmisiä jalkoihin.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanslian mukaan valtaosa ihmisistä kuitenkin tallautui tai jäi rekkojen alle yrittäessään saada väkisin avustustarvikkeita.

Avustusrekkoja on aikaisemminkin ryöstetty etenkin Gazan pohjoisosassa, jonka asukkaat ovat yrittäneet pysyä hengissä syömällä muun muassa eläinten rehua ja puiden lehtiä.

Biden: Tulitauko viivästynee

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei suostunut tuoreeltaan ottamaan kantaa tapaukseen torstaina, koska tapahtumien kulusta oli eri versioita.

– Asiaa tarkistetaan parhaillaan. Tapahtumista on kaksi erilaista versiota, joten minulla ei ole vastauksia vielä, Biden sanoi.

Presidentti piti sen sijaan varmana, että torstain tapahtumat tulevat mutkistamaan parhaillaan käytäviä tulitaukoneuvotteluja. Bidenin mukaan on hyvin todennäköistä, että tulitaukoa ei saada alkamaan maanantaina, kuten Biden oli aikaisemmin toivonut.

YK:n humanitaarisen avun johtajalla Martin Griffithsillä ei sen sijaan ollut vaikeuksia kertoa mielipidettään.

– Elämä valuu pois Gazasta kauhistuttavan nopeasti. Jopa liki viisi kuukautta kestäneiden julmien vihollisuuksien jälkeen Gaza onnistuu edelleen järkyttämään meitä, Griffiths kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Avustusrekkojen määrä vähentynyt puolella

Gazan alueelle on päässyt helmikuun aikana vain runsaat 2  300 avustusrekkaa, kertoi YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA. Tämä on puolet vähemmän kuin tammikuussa.

YK on arvioinut, että nälänhätä uhkaa Gazassa yli kahta miljoonaa ihmistä eli valtaosaa alueen väestöstä. Erityisen paha tilanne on Gazan kaistaleen pohjoisosassa, jossa taistelut ja ryöstely ovat tehneet ruoan toimittamisesta lähes mahdotonta.

Israelin hyökkäyksessä on Gazan terveysministeriön mukaan kuollut liki viiden kuukauden aikana jo yli 30  000 ihmistä, valtaosin naisia ja lapsia.

Israel käynnisti hyökkäyksen Gazaan lokakuussa sen jälkeen, kun Hamas ja muut äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin. Hyökkäyksessä kuoli Israelin viranomaisten mukaan noin 1  160 ihmistä, valtaosin siviilejä.

Turkki: Isralein tarkoituksena tuhota Palestiinan kansa

Turkki syytti torstaina Israelia "jälleen uudesta rikoksesta ihmisyyttä vastaan" sen jälkeen kun kymmenittäin ihmisiä kuoli, kun israelilaissotilaat avasivat tulen avustustarvikkeita ja ruokaa rekoista hakemaan tulleita palestiinalaisia kohti Gazassa.

Israelilaislähteet vahvistivat, että sotilaat avasivat tulen, koska pitivät kohti ryntääviä ihmisiä uhkana. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanslian mukaan valtaosa ihmisistä kuitenkin tallautui tai jäi rekkojen alle yrittäessään saada väkisin avustustarvikkeita.

– Israel on lisännyt uuden rikoksen ihmisyyden vastaisiin rikoksiinsa. Se tosiasia, että Israel, tuomittuaan gazalaiset nälänhätään, tällä kertaa otti maaleikseen humanitaarista apua jonottavat viattomat siviilit, on todiste siitä, että (Israelin) tarkoituksena on kollektiivisesti tuhota Palestiinan kansa, sanottiin Turkin ulkoministeriön lausunnossa.

Gazan terveysviranomaisten mukaan kymmeniä ihmisiä sai surmansa tulituksessa.

29.2.2024 kello 21.24: Juttua päivitetty kauttaaltaan.  

Kello 22.55: Lisätty Turkin reaktiot.

Lue myös:

    Uusimmat