Kymmenet avustusrekoille rynnänneet palestiinalaiset kuolivat – Israelin julkaisema video näyttää kaaoksen

Israelin armeijan julkaisemalla videolla näkyy väkijoukkoa avustusrekkojen ympärillä 1:48
Israelin armeijan julkaisemalla videolla näkyy väkijoukkoa avustusrekkojen ympärillä

Kymmenet avustustarvikkeita ja ruokaa hakemaan tulleet palestiinalaiset saivat surmansa viime torstaina, kun israelilaissotilaat avasivat tulen, kertoivat Gazan terveysviranomaiset.

Jutun alussa olevalla Israelin armeijan (IDF) torstaina julkaisemalla videolla näkyy, miten väkijoukkoa kerääntyy avustusrekkojen ympärille. Videosta on poistettu äänet, ja se ei näytä koko tilannetta.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman silminnäkijän mukaan tuhannet nälkiintyneet ihmiset lähtivät Gazassa juoksemaan kohti rekkoja, jotka olivat lähellä armeijan hyökkäysvaunuja.

Israelilaislähteet ovat vahvistaneet, että sotilaat avasivat tulen, koska pitivät kohti ryntääviä ihmisiä uhkana. Toisten lähteiden mukaan sotilaat olisivat ampuneet varoituslaukauksia ja pyrkineet tähtäämään ihmisiä jalkoihin.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanslian mukaan valtaosa ihmisistä tallautui tai jäi rekkojen alle yrittäessään saada väkisin avustustarvikkeita. YK:n mukaan uhreilla oli kuitenkin runsaasti ampumahaavoja.

Hamasin johtaman Gazan terveysministeriön mukaan ampumisessa olisi kuollut yli sata ihmistä.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustajan Stephane Dujarricin mukaan al-Shifan sairaalan on kerrottu ottaneen vastaan kaikkiaan yli 700 ihmistä, jotka olivat haavoittuneet tai loukkaantuneet torstaina.

Israel on pommittanut Gazaa raunioiksi jo usean kuukauden ajan. 

Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja maahyökkäykset Gazassa ovat surmanneet jo yli 30  000 ihmistä. Valtaosa kuolleista on ollut naisia ja lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat