Avolaitokseen sijoitettu sarjahyväksikäyttäjä tehtaili rikoksia vankilatuomion aikana – Rikosseuraamuslaitos myöntää nyt vakavan virhearvioinnin

7:26
Haastattelussa kerrotaan myös, millainen toiminta rangaistuslaitoksissa ehkäisee rikosten uusimista. "Pyritään vaikuttamaan kohdennetusti riskitekijöihin"

Rikosseuraamuslaitos (Rise) myöntää virheen lasten seksuaalisen hyväksikäyttäjän sijoittamisessa laitokseen, jossa hänen oli mahdollista jatkaa rikoksiaan. MTV:n Uutisaamussa vierailleet Risen asiantuntijat kertovat kuitenkin, että seksuaalirikoksen uusiminen on harvinaista. 

Viime viikolla alkoi oikeudenkäynti, jossa 47-vuotiaalle miehelle vaaditaan vankeustuomiota nuorten poikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhrina on 45 13-17-vuotiasta poikaa. Mies on tuomittu vastaavista rikoksista kahdesti aiemmin. 

MTV Uutisten tietojen mukaan mies oli sijoitettu avolaitokseen. 

– Kyllä tässä Rikosseuraamuslaitos on tehnyt vakavan virheen, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen kehitysjohtaja Riitta Kari

Karin mukaan Rise aikoo ruotia tapauksen juurta jaksain. 

– Meillä on eri tasoisia sekä suljettuja vankiloita että avolaitoksia. Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, ettei sijoittelu ole osunut oikean valvontatason vankilaan. Olosuhteet ovat olleet liian avoimet. 

Seksuaalirikoksen uusiminen on poikkeavaa

Rikosseuraamuslaitoksen yliopettaja Nina Nurminen kertoo, että seksuaalirikoksia uusitaan harvoin. 

– Se on poikkeavaa, että näitä rikoksia uusitaan. Uusimisriskiä nostavat aikaisemmat seksuaalirikokset ja rikoksen laatu, Nurminen kertoo.  

Hänen mukaansa myös seksuaalisen itsesäätelyn puutteet vaikuttavat uusimiseen. Tekijällä voi olla esimerkiksi seksuaalista yliorientoitumista tai joitakin itsehallinnan puutteita. 

– Tekijöillä voi olla myös rikosmyönteisiä asenteita, jotka tukevat rikoksen tekemistä, Nurminen jatkaa.

Nurmisen mukaan lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia uusitaan Suomessa vähän verrattuna kansainväliseen tasoon. 

– Se on mielenkiintoista, miksi näin. Meillä on aika tarkkaa tämä riskiarviointi. Tämä kyseinen tapaus, joka on toistanut näitä rikoksia on todellakin poikkeus. 

Riskiarviointia on tehostettu

Väkivaltarikokset puolestaan ovat sen tyyppisiä rikoksia, joita uusitaan useammin.

Lainsäädäntö ja Rikosseuraamuslaitoksen toimintamallit ovat muuttuneet vuonna 2019. Karin mukaan sen yhteydessä on tehostettu arviointia ja vankeusaikana tapahtuvaa toimintaa, joka vaikuttaa uusimisriskiin. 

– Tämän arvioinnin perusteella määrätään useammin valvontaan seksuaali- ja väkivaltarikoksesta tuomittuja. Keskeistä siinä on se, että vapauttaminen tehdään yhteistyössä muun palvelujärjestelmän kanssa, jotta jatkumot myös siviiliin on turvattu. Tässä on selkeätä kehitystä tapahtunut, Kari selvittää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja