Miehen epäillään hyväksikäyttäneen 45 poikaa seksuaalisesti – tuomittu aiemmin vankilaan lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista

2:29
Lapsien seksualista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on kasvanut voimakkaasti, Pelastakaa lapset kertoo.

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan laajassa seksuaalirikossarjassa. Rikoskokonaisuudessa on yksi epäilty tekijä ja 45 asianomistajaa, jotka ovat 13–17-vuotiaita poikia.

Poliisi kuvaa epäillyn tekijän toimintaa ammattimaiseksi, systemaattiseksi ja häikäilemättömäksi.

Rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, perusmuotoinen lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito ja levittäminen.

Poliisi on kertonut aiemmin, että 47-vuotias epäilty tutustui poikiin netin kautta. Poliisin mukaan epäilty on tietoisesti etsinyt itselleen alaikäisiä uhreja. Tapaamiset ovat tapahtuneet epäillyn miehen asunnossa, toimistossa, autossa tai metsässä, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Epäilty vangittiin heinäkuun lopussa, ja hän on ollut siitä lähtien tutkintavankeudessa. Mies on tuomittu myös aiemmin samankaltaisista teoista.

Poliisin mukaan nyt tutkittavana olevan rikoskokonaisuuden teot alkoivat syksyllä 2017 epäillyn vankilassaolon aikana. Epäiltyjä tekoja tapahtui kiinniottohetkeen saakka.

Poliisi: Epäilty tarjosi rahaa seksuaalisista teoista

Poliisi kertoo miehen operoineen 22:lla eri liittymällä ja esiintyneen kymmeninä eri henkilöinä, kuten naisena, miehenä ja uhrin kanssa saman ikäisenä tyttönä.

– Hän on luonut uhreihin luottamuksellista suhdetta ja käyttänyt hyväkseen nuoren henkilön haavoittuvuutta, kokemattomuutta ja epävarmuuksia, kuten seksuaalisuutta, ulkonäkötekijöitä, ekonomista asemaa, yksinäisyyttä tai kiusaamistaustaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen tiedotteessa.

– Epäilty on taitavasti vedonnut uhrien tunteisiin, ja toiminta on ollut myös painostavaa ja aggressiivista. Hän on saattanut esiintyä samalle uhrille useana eri henkilönä ja viestitellyt eri numeroista, Antikainen jatkaa.

Poliisin mukaan epäilty useimmiten tarjosi rahaa tai muuta vastinetta seksuaalisista teoista ja asianomistajien intiimeistä kuvista. Maksuna hän käytti muun muassa merkkivaatteita, alkoholia tai tupakkaa.

– Epäillyt teot ovat aiheuttaneet uhreissa syvää häpeää ja ahdistusta sekä vaikuttanut heidän elämänkulkuunsa ja koulunkäyntiinsä, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Epäillyn myös kerrotaan levittäneen uhreilta saamiaan kuvia ominaan toisille uhreille.

Taustalla aiempia vankeustuomioita

Vuonna 2013 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen kymmenen vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen teini-ikäisiin poikiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. 13–17-vuotiaita uhreja oli 40 eri puolilla Suomea.Tuomion mukaan mies syyllistyi muun muassa raiskaukseen, useisiin törkeisiin ja perusmuotoisiin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin sekä seksuaalipalvelujen ostamiseen nuorelta.

Oikeuden mukaan mies etsi nuoria poikia seksisuhteisiin jatkuvasti ja suunnitelmallisesti. Myöhemmin hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion pääosin ennallaan.

Mies tuomittiin jo vuonna 2006 käräjäoikeudessa samantyyppisistä rikoksista 3,5 vuodeksi vankeuteen. Hovioikeus oli tuomiossaan vuonna 2007 samoilla linjoilla. Tuolloin miehellä oli kymmenkunta uhria.

"Yksittäinen teko voi johtaa poliisin isomman juttusarjan jäljille"

Poliisi vetoaa tiedotteessa lapsiin ja nuoriin, että nämä uskaltaisivat tehdä rikosilmoituksen.

– Yksittäinen teko voi johtaa poliisin isomman juttusarjan jäljille, jossa tekijällä on usein monia uhreja. Asian saattaminen poliisin tietoon voi estää muiden lasten ja nuorten joutumisen rikoksen uhriksi ja pysäyttää jo meneillään olevat rikokset, Antikainen sanoo tiedotteessa.

Antikainen muistuttaa, että netissä kontaktien luominen on helpompaa ja nopeampaa kuin reaalimaailmassa, myös lapsista seksuaalisessa mielessä kiinnostuneelle henkilölle.

– Anonyymius ja taitava manipulointi alentavat kiinnijäämisriskin lähes olemattomaksi. Riippuen tekijän tavoitteista, hän saattaa päästä haluamaansa lopputulokseen muutamassa minuutissa tai parissa kuukaudessa, Antikainen sanoo.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 2.3.2021 kello 14.55.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja