Koronakevään karut seuraukset alkavat selvitä: Avioerohakemukset lisääntyivät Helsingissä 30 prosenttia

1:57
Jatkuva neljän seinän sisällä oleminen aviopuolison kanssa on ollut monelle parisuhteelle viimeinen pisara, käy ilmi tuoreista tilastoista. Nyt tilanne on muuttunut, ja kotimaan matkailullekaan ei ole enää esteitä.

Eilen julkistettu hallituksen tiedepaneelin raportti COVID-19-kriisin haitallisten vaikutusten ehkäiseminen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sisältää suuren määrän tutkittua tietoa – pysäyttävääkin sellaista.

Tiedepaneeli suosittaa kiinnittämään huomiota myös synkkiin lukuihin, jotka maalaavat koronan ja rajoitustoimien sivuvaikutuksia. Alla niitä kootusti.

– Poliisin kotihälytyskäynnit ovat lisääntyneet koko maassa vuoden takaiseen verrattuna 30 prosenttia, Uudellamaalla nousua on ollut 46 prosenttia.

– Perheväkivallan osuus kotihälytyksistä on kasvanut maaliskuussa vuoden takaiseen verrattuna 14 prosenttia.

– Osassa kuntia kiireelliset sijoitukset ovat lisääntyneet.

– Lastensuojelun laitoshuoltopaikkojen kysynnässä on kasvua, ja paikoista on pulaa.

– Alkon litramyynti on noussut maaliskuussa 9,3 prosenttia viime vuoden maaliskuusta ja sataprosenttisena alkoholina myynnin kasvu on 10,3 prosenttia. Kasvu on jatkunut huhtikuussa.

– Avioerohakemukset ovat lisääntyneet Helsingissä 30 prosenttia vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna.

– Lasten pahoinpitelyepäilyyn liittyvät ilmoitukset niin lastensuojelussa kuin poliisissa ovat vähentyneet huolestuttavasti.

– Helsingissä pahoinpitelyyn liittyvät lastensuojeluilmoitukset ovat poikkeusolojen aikana pudonneet kolmannekseen normaalitasosta ja poliisille tehdyt ilmoitukset ovat vähentyneet 50–100 ilmoituksella viikossa.

Lastensuojeluilmoitusten määrän putoaminen voi merkitä sitä, että poikkeusolojen aikana yhä suurempi osa lapsiin kohdistuvasta väkivallasta jää havaitsematta, jolloin uhrit jäävät vaille apua.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja