Mainos

Avataanko Kennedyn murhan salaiset asiakirjat vihdoin? Miksi aivot katosivat ruumishuoneella ja kuka oli mystinen Jack Ruby?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin odotetaan päättävän lokakuun 26. päivään mennessä, avataanko tähän saakka salassa pidetyt asiakirjat presidentti John F. Kennedyn murhasta marraskuussa 1963.

Suurin osa Kennedyn murhatutkinnasta on jo julkistettu, mutta Kansallisarkistossa on vielä tuhansia dokumentteja. Kennedyn tapaus on kuuluisin, tutkituin ja arvoituksellisin poliittinen salamurha koskaan. MTV Uutiset kokosi muutamia keskeisiä avoimia kysymyksiä:

1. Toimiko Oswald yksin?

Virallisen version mukaan Lee Harvey Oswald ampui kolme laukausta. Yksi meni kokonaan ohi, yksi haavoitti Kennedyä niskaan ja yksi, kuolettava laukaus osui päähän.

Kennedyn paraatia kuvanneen siviilin kaitafilmissä (niin sanottu Zapruderin filmi) kuitenkin näkyy, että Kennedy saa osuman niskaan ilmeisesti takaapäin tulleesta laukauksesta, mutta hänet surmaava luoti vaikuttaa tulevan edestäpäin. Tämä tarkoittaisi, että ampujia oli kaksi.

2. Mitä tapahtui ruumiinavauksessa?

Eri lähteiden mukaan haavoittuneen Kennedyn sairaalaan tuominen ja sitä seuranneet toimenpiteet olivat lähinnä kaaosta. Kennedyn aivot katosivat ja ruumiinavaus oli hätäinen sekä puutteellisesti toimitettu.

Yksi mukanaolleista lääkäreistä sanoi myöhemmin, että Kansallisarkistossa ollut ruumiinavauspöytäkirja oli kopio, sillä alkuperäinen käsinkirjoitettu ja verentahrima paperi oli hävitetty.

Ruumiinavauksesta julkaistuissa virallisissa valokuvissa ei näy Kennedyn massiivisia päävammoja. Toimet ovat antaneet aihetta pohtia, yritettiinkö jotain salata, vai olivatko kaikki toimijat niin järkyttyneitä, etteivät pystyneet järjestelmälliseen dokumentointiin.

3. Mikä oli CIA:n rooli?

Oswald matkusti kaksi kuukautta ennen murhaa Meksikon pääkaupunki Mexico Cityyn, joka oli yksi kylmän sodan vakoilupääkaupunkeja. CIA kertoi myöhemmin, että Oswald oli tarkassa seurannassa.

Aikalaistodistajien mukaan Oswald tapasi siellä kuubalaisia ja neuvostoliittolaisia agentteja, ja olisi puhunut salamurha-aikeistaan. Virallisen Warrenin komission tutkintaraportin mukaan FBI:n ja CIA:n tiedot Oswaldin matkasta olivat kadonneet. Yhteyksien laatu ja laajuus sekä viranomaisten toiminta tai sen puute jäi avoimeksi.

Liittovaltion poliisi FBI ja etenkin CIA ovat olleet aina vastahakoisia kertomaan edes menneistä toimistaan, ja vasta kiistattomat julkistetut dokumentit ovat saaneet toimijat myöntämään edes vähimmän.

4. Kuka oli Jack Ruby?

Lee Harvey Oswald itse kuoli luotiin pian Kennedyn murhan jälkeen. Dallasilaisen yökerhon pitäjä Jack Ruby tunkeutui poliisilaitokseen ja surmasi Oswaldin yhdellä laukauksella poliisin ja toimittajien silmien edessä.

Motiivikseen Ruby kertoi halunneensa säästää Kennedyn leskeä nöyryytykseltä ja parantaa Dallasin kaupungin maineen. Ruby myönsi ottaneensa muun muassa piristeitä ennen tekoaan.

Tutkimusraporttien mukaan Ruby oli myös osa-aikainen poliisin vasikka. Avointa on, kuinka syvä Rubyn suhde poliisiin ja toisaalta järjestäytyneeseen rikollisuuteen oli, ja oliko suhteilla merkitystä Kennedyn murhan kanssa. Sekavat puheet ja ristiriitaisuudet ovat antaneet pohjaa salaliittoteorioille. Ruby itse kuoli keuhko-ongelmiin runsaat kolme vuotta myöhemmin ja vakuutti kuolinvuoteellaan toimineensa yksin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.