Avaruudessa havaittiin historian voimakkain räjähdys – jätti Käärmeenkantajan tähdistöön "kraatterin", johon mahtuisi 15 Linnunrataa vierekkäin

0:48

Tähtitieteilijät ovat havainneet historiallisen voimakkaan räjähdyksen jälkiä avaruudessa, noin 390 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Tutkijoiden mukaan räjähdyksen aiheutti musta aukko.

Havainnon tehnyttä tutkijaryhmää johtaa Yhdysvaltojen laivaston tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Simona Giacintucci. Hän on kuvaillut räjähdyksen raivoa ja kolossaalista mittaluokkaa yhdysvaltalaiskanava CNN:lle.

– Räjähdys on jossain määrin samanlainen kuin St. Helens -vuoren laen irti repinyt tulivuorenpurkaus vuonna 1980, hän sanoi.

St. Helens sijaitsee Yhdysvaltojen Washingtonin osavaltiossa.

– Keskeisenä erona on, että tämä purkaus iski tähtijoukon kuumaan kaasuun kraatterin, johon mahtuisi vierekkäin 15 Linnunrataa, hän jatkoi.

Vihjeitä jo vuonna 2016

Räjähdys on paikannettu Käärmeenkantajan tähdistön keskustaan, noin 390 miljoonan valovuoden matkan päähän Maasta. Tähtitieteilijät ovat arvelleet, että räjähdyksen taustalla on ollut Käärmenkantajan tähdistön keskellä sijaitseva musta aukko.

Tutkijoiden mukaan havaittu räjähdys rikkoo kaikki aiemmat ennätykset. Räjähdyksessä vapautuneen energian määrä on viisi kertaa suurempi kuin tähän mennessä suurimman havaitun räjähdyksen.

Havainto tehtiin useamman, sekä Maassa että Maan kiertoradalla olevan teleskoopin avulla. Ensimmäiset vihjeet räjähdyksestä saatiin jo vuonna 2016, mutta tuolloin räjähdystä ei kyetty vahvistamaan.

Poikkeaman Käärmeenkantajan tähdistön keskellä vuonna 2016 havainnut tähtitieteilijä Norbert Werner piti alueelta löytyneitä mahdollisen räjähdyksen jälkiä niin massiivisina, ettei sen kokoluokan räjähdystä pidetty edes mahdollisena.

Lähde: CNN.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja