Autovarkaiden painajainen: Poliisi voi ottaa varastetun autosi hallintaan etänä ja kyyditä rosvon suoraan asemalle

Autonomisista autoista voi olla yllättävää apua myös poliisille.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa olet lähdössä töihin, mutta parkkipaikalla ei olekaan autoasi. Pitkäkyntinen on varastanut upouuden auton. Kun soitat poliisille, he pyytävät lupaa ottaa auto välittömästi hallintaansa. Sitten auto ajaa itseänsä lähimmälle poliisiasemalle. Ja jos varas istuu yhä autossa, hän ei pääse sieltä ulos ennen kuin poliisi on hänet pidättänyt, kirjoittaa The Next Web.

Tällainen todellisuus on Hollannin poliisissa työskentelevän innovaatiojohtajan Hans Schönfeldin mukaan lähempää kuin luulemme. Hänen tiiminsä on jo tehnyt useita kokeiluja testatakseen rikollisuuden estämismahdollisuuksia autonomisissa autoissa.

Katso alla olevalta videolta, miten helposti auto voidaan varastaa erikoisen, avaimen signaalin kaappavan laitteen avulla.

– Halusimme tietää, saammeko heidät [varkaat] lopettamaan tai voimmeko ajaa heidät tiettyihin paikkoihin. Ja tulos on: kyllä, luultavasti voimme.

Poliisi testasi Schönfeldin mukaan useita automerkkejä: Tesloja, Audeja, Mercedes-Benzejä ja Toyotia.

– Teemme tämän yhteistyössä autoyritysten kanssa, koska tiedot ovat myös heille arvokkaita. Jos pystymme hakkeroitumaan autoihin, myös muut voivat tehdä niin.

Myös muut automerkit kehittävät samanlaisia ominaisuuksia ajoneuvoihinsa, mutta niissä ei tiettävästi olla niin pitkällä, että autot vaihtaisivat päämäärää ilman kuljettajaa. Esimerkiksi General Motorsilla on ollut jo vuodesta 2009 autoissaan tappokytkin, jolla voi sammuttaa moottorin, jos auto ilmoitetaan varastetuksi.

Vaikka kuljettajaton tekniikka kehittyy kovaa vauhtia, kestää vielä vuosia, jotta autot ajaisivat itse itsensä poliisiasemalle. Yksi tärkeimmistä syistä on se, etteivät autot käytännössä lähes missään maassa voi laillisesti liikkua autonomisesti julkisilla teillä.

Itseohjautuvien autojen lisäksi myös moni muu uusi tekniikka muuttaa ja helpottaa poliisin töitä.

Jo muutaman vuoden kuluttua autoissa on siruja, jotka keräävät tietoja nopeudesta, jarrutustehosta ja monesta muusta asiasta. Aina kun auto on osallisena onnettomuudessa, poliisi voi lukea nämä tiedot selvittääkseen tarkemmin sitä, mitä todellisuudessa tapahtui ja kuka on syyllinen.

– Se auttaa meitä erottamaan tapon tapaturmasta, Schönfeld selittää.

Lue myös:

    Uusimmat