30 vuotta pakoillut mafiapomo talutettiin telkien taakse – näin historiallinen kiinniotto tehtiin

30 vuotta pakoillut mafiapomo talutettiin telkien taakse – näin historiallinen kiinniotto tehtiin 1:05
Katso video: Näin poliisi talutti ikääntynyttä mafiajohtajaa median edessä.

Italian mafianvastaisessa taistelussa tehtiin maanantaina historiaa, kun 30 vuotta lain kouraa pakoillut rikollisjohtaja pidätettiin Palermossa. 

Sisilialaisen Cosa Nostra -mafiajärjestön viimeiseksi "kummisedäksi" kutsuttu Matteo Messina Denaro oli Italian etsityin rikollinen.

60-vuotias Messina Denaro jäi kiinni yksityisklinikalla, jossa hänen kerrotaan käyneen syöpähoidoissa. Operaatioon osallistui yli sata poliisia. Heti pidätyksen jälkeen kuvatulla videolla operaatiota todistaneet palermolaiset puhkesivat spontaaneihin aplodeihin.

Palermoon maanantaina matkustanut Italian pääministeri Giorgia Meloni luonnehti Messina Denaron pidättämisen olevan suuri voitto, joka todistaa, ettei valtio luovuta mafian edessä.

–  Emme ole voittaneet sotaa tai kukistaneet mafiaa, mutta tämä on kova isku järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, Meloni sanoi.

Sisäministeri Matteo Piantedosi puolestaan sanoi, että "erittäin vaarallisen" mafioson pidätys oli poikkeuksellinen päivä Italian valtiolle.

–  Vaikka se vie aikaa, lopulta oikeus voittaa, Piantedosi kommentoi.

Elinkautinen murhista

Messina Denaro on tuomittu elinkautiseen vankeuteen lukuisista murhista. Hän oli viimeinen vapaalla jalalla ollut mafiapomo, joka 1990-luvulla osallistui mafiaa vastustaneiden tuomareiden Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhiin sekä Milanon, Rooman ja Firenzen pommi-iskuihin.

Italian viranomaiset julkistivat pidätyksen jälkeen kuvia ja videota kymmeniä vuosia pakoilleesta rikollispomosta. Kuvissa nähdään nuorukaisesta vanhentunut, pipoon ja aurinkolaseihin sonnustautunut mies.

Messina Denaron ei uskota enää olevan Sisilian mafian todellinen johtaja. 

Lue myös:

    Uusimmat