Kalliita merkkivaatteita, arvohuonekaluja ja parfyymia – "viimeinen kummisetä" eli leveästi vain kilometrien päässä synnyinkylästään

30 vuotta pakoillut mafiapomo talutettiin telkien taakse – näin historiallinen kiinniotto tehtiin 1:05
30 vuotta pakoillut mafiapomo Matteo Messina Denaro talutettiin telkien taakse – näin historiallinen kiinniotto tehtiin.

Palermolaisessa La Maddalena -sairaalassa kiinniotettu Matteo Messina Denaro eli mukavaa elämää talossa, joka sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä hänen synnyinpaikastaan. Nyt 30 vuotta poliisia onnistuneesti vältellyt Cosa Nostra -pomo on ilmeisesti kuljetettu huipputurvalliseksi luokiteltuun vankilaan Abruzzon hallintoalueella.

Kuusikymppisen Matteo Messina Denaron sanotaan pitävän luksuksesta. Poliisi ratsasi hänen asuntonsa Campobello di Mazarassa Sisiliassa eilen maanantaina niin nopeasti, etteivät hänen alaisensa ehtineet tyhjentää sitä.

Talossa merkkejä pysyvästä asumisesta

Hiljaisella umpikujaan päättyvällä kadulla kaksikerroksisesta asunnosta, huomiota herättämättömästä talosta, löytyi luksuselämän merkkejä huonekaluista vaatteisiin ja videopeleihin. Pidätettäessä Messina Denarolla oli ranteessaan 35 000 euron arvoinen kello. 

– Uskomme, että talo oli jatkuvassa käytössä viime aikoina. Siinä on asuttu pysyvästi ja uskomme, että löydämme sieltä merkittäviä asioita, sanoo karabinieerien ROS-erikoisyksikön kenraali Pasquale Angelosanto uutistoimisto Reutersille. 

Virkavaltaa kiinnostaa laatuelämän tuotteita enemmän se, löytyisikö asunnosta vihjeitä esimerkiksi Cosa Nostran vuonna 2017 kuolleen päällikköjen päällikön Salvatore "Totò" Riinan tekemisiin. Riina tuomittiin elinkautiseen vuonna 1993. 

Riinan, kuten Messina Denaron, lukuisten murhien kohteiksi joutuivat muiden muassa mafiasyyttäjät Paolo Borsellino ja Giovanni Falcone sekä karabinieerien kenraali Carlos Alberto dalla Chiesa

Messina Denaro oli pakosalla kolme vuosikymmentä. Hänet on tuomittu poissaolevana useista murhista ja pommi-iskuista muun muassa Milanossa, Roomassa ja Firenzessä, missä rikollisjärjestö hyökkäsi räjähtein Uffizin taidemuseoon. 

Sieppasi 12-vuotiaan pojan

Messina Denaro on saanut tuomion myös 12-vuotiaan Giuseppe Di Matteon sieppaamisesta vuonna 1993. Tarkoitus oli kiristää pojan isää olemaan todistamatta Cosa Nostraa vastaan. Kahden vuoden kärsimyksen jälkeen Giuseppe-poika tapettiin.

Messina Denaron piiloasunto on lähellä hänen synnyinkyläänsä Castelvetranoa. Hänen arvioidaan pysytelleen kotiseudullaan pitääkseen Cosa Nostran lankoja käsissään. 

Sairaalasta syöpähoidossa ollut Messina Denaro vietiin karabinieerien autoon ja matkan arvioidaan jatkuneen keskiseen Italiaan Abruzzoon. Alueen pääkaupungissa L'Aquilassa, jota koetteli raju maanjäristys vimeksi 2009, sijaitsee huipputurvalliseksi luokiteltu vankila mafian jäseniä varten. 

Karabinieerit onnistuivat eilen saamaan haaviinsa myös Messina Denaron autonkuljettajan ja henkivartijan Giovanni Lupinon.

Oli sairaalassa väärennetyllä henkilötodistuksella

Lupino oli vienyt Messina Denaron La Maddalenan sairaalaan, missä 60-vuotias Cosa Nostra -päällikkö esiintyi 59-vuotiaana Andrea Bonafedena. Mediatietojen mukaan Messina Denaro oli itse väärentänyt Bonafeden henkilötodistuksen ja laittanut siihen oman kuvansa.  

Isänsä jalanjälkiä rikollisena seuraavaa Messina Denaroa on pidetty viimeisimpänä Cosa Nostra -pomona Riinan ja Bernardo Provenzanon jälkeen. Joidenkin arvioiden mukaan Messina Denaro on ollut vain läntisen Sisilian alueen Cosa Nostra -päällikkö.

Messina Denaron syntymäpaikan Castelvetranon klaani oli liitossa muun muassa Totò Riinan johtaman Corleonen kylän mafian kanssa.  

Piileskelynsä aikana Messina Denaro viestitti rikoskumppaniensa kanssa käyttämällä koodattuja pieniä paperinpaloja, jotka tunnetaan nimellä "pizzini". Poliisi löysi näitä viestejä vuonna 2006, kun Provenzano saatiin kiinni.  

Naimattoman, vähän kouluja käyneen Messina Denaron perhe-elämästä ei tiedetä kovin paljoa. Pizzineissaan hän sanoo, että hänellä on tytär, jota ei ole kuitenkaan ikinä tavannut. Hänellä ehkä on myös yksi poika. 

"Tämä on poikkeuksellinen pidätys"

Messina Denaron pidätys otettiin eilen aplodein vastaan sairaalan ulkopuolella. Suostuuko hän avaamaan suutaan, kuten jotkut entiset mafian jäsenet ovat tehneet, ratkaisee osaltaan sen, pystyykö virkavalta iskemään kiinni järjestöön. 

– Tämä on poikkeuksellinen tapahtuma, jolla on historiallinen merkitys, määrittelee Riinan pidätyksen aikana Palermossa syyttäjänä toiminut Gian Carlo Caselli Reutersille.

Essexin yliopistossa järjestäytynyttä rikollisuutta tutkiva Anna Sergi katsoo, että Cosa Nostra on Messina Denaron kiinni saamisen jälkeen entistä hajanaisempi, eikä seuraajasta ole välttämättä tietoa.

Joissakin kommenteissa on jo povattu Cosa Nostran hiipumista.

"Pidätys on Cosa Nostran myytin loppu"

– Messina Denaro oli viimeinen kummisetä. Hän edusti kaikkia Cosa Nostran salaisuuksia. Tämä on myytin loppu, ja järjestön on siihen sopeuduttava, hän arvioi, ja uskoo, että Cosa Nostra yrittää nyt jälleen tiivistää suhteitaan klaaneihin Atlantin länsipuolella. 

Messina Denaron majailulle kotikulmillaan on selitys, uskoo ainakin Oxfordin yliopistossa kriminologiaa tutkiva Federico Varese

– Mafiat eivät todellisuudessa ole globaaleja ja joustavia. Päin vastoin, ne ovat hyvin juurtuneita omalle seudulleen, ja poliisia pakenevat henkilöt, jotka haluavat pitää yllä jonkinlaista hallintaa ja roolia järjestössään, pysyvät omalla seudullaan, analysoi Varese uutistoimisto Reutersille. 

Rikollisjärjestöillä on kuitenkin tapana yrittää mukautua ympäristön muutosten mukaan, kuten ovat tehneet huume- ja salakuljetusorganisaatiot Latinalaisessa Amerikassa.

Cosa Nostra ei suinkaan ole ainoa eteläisestä Italiasta muualle maahan ja maailmalle levittäytynyt rikollisjärjestö, vaikka se on tuttu jo vuosikymmenien takaa ainakin Yhdysvalloista, ja näkynyt vahvasti myös sikäläisessä populaarikulttuurissa. 

Kotikulmilla pysyminen ei ole estänyt järjestöjen lonkeroiden levittäytymistä muille mantereille. 

Vaarallisimmaksi ja vaikutusvaltaisimmaksi rikollisjärjestöksi arvioidaan nousseen calabrialaisen 'Ndranghetan. Varesen mukaan Cosa Nostra on jäänyt sen jalkoihin. 

Lue myös:

    Uusimmat