Autopommi räjähti Libyassa – kolme YK:n työntekijää kuoli

Libyan itäosissa kolme YK:n työntekijää on kuollut autopommin räjähdettyä Bengasin kaupungissa. YK:n mukaan varhain lauantaiaamuna sattuneessa räjähdyksessä loukkaantui lisäksi kolme sen työntekijää. Turvallisuusviranomainen kertoi aiemmin, että räjähdyksessä loukkaantui kaikkiaan kahdeksan ihmistä, joukossa myös yksi lapsi.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi hyökkäyksen jyrkästi ja vaati Libyan viranomaisia selvittämään iskun tekijän voimavaroja säästelemättä ja tuomaan tämän oikeuden eteen. Mikään taho ei ole toistaiseksi ottanut vastuuta iskusta.

YK:n Libyan-lähettiläs Ghassan Salame kutsui iskua "pelkurimaiseksi hyökkäykseksi". Lausunnossaan hän totesi, että isku "on jälleen vahva muistutus siitä kiireisestä tarpeesta, että libyalaiset lopettavat tappelun, laittavat erimielisyydet syrjään ja yrittävät löytää konfliktiin ratkaisun keskustelun, ei väkivallan avulla."

EU puolestaan varoitti Libyan kriisin huolestuttavasta kehittymisestä. Libya on ollut jo vuosia kaaoksessa, kun eri aseelliset ryhmät ovat kamppailleet vallasta. Huhtikuusta alkaen sotilaskomentaja Khalifa Haftarin joukot ovat yrittäneet vallata pääkaupunki Tripolia kansainvälisesti tunnustetulta GNA-hallituksesta.

Kenraali Haftar oli mukana kaatamassa diktaattori Muammar Gaddafia vuonna 2011, mutta on viime vuodet taistellut nykyistä hallitusta vastaan.

Haftarin joukkojen hallussa on laajoja alueita maan itä- ja eteläosassa. Myös Bengasin kaupunki on ollut Haftarin otteen alla. Lauantain autopommi-isku tapahtui vain kuukausia sen jälkeen, kun YK avasi uudelleen toimipisteensä Bengasissa. Aiemmin se jouduttiin sulkemaan turvallisuussyistä.

Lue myös:

    Uusimmat