Taistelut Tripolin hallinnasta kiihtyvät Libyassa – hallinnon joukkojen vastaisku kantaa nimeä "Vihan tulivuori"

Libyassa ainakin 32 ihmistä on saanut surmansa ja liki 50 haavoittunut taisteluissa sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukkojen kanssa, kertoo YK:n tunnustama maan hallinto. Haftarin joukoilta saatujen tietojen mukaan toistakymmentä heidän taistelijaansa on kuollut yhteenotoissa.

Hallinnon joukot ovat aloittaneet vastahyökkäyksen, joka kantaa nimeä Vihan tulivuori. Armeijan edustajan Mohamed Gnounoun mukaan operaation tarkoituksena on "puhdistaa Libyan kaupungit laittomista joukoista", millä viitataan Haftarin taistelijoihin.

Haftarin joukot tukevat Itä-Libyan erillishallintoa, joka vastustaa YK:n tunnustamaa GNA-hallintoa. Haftar aloitti hyökkäyksen Tripolin valtaamiseksi torstaina.

USA huolissaan taisteluista

Yhdysvallat vaatii Haftaria lopettamaan hyökkäyksensä Libyassa. Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat on syvästi huolissaan taisteluista pääkaupunki Tripolin lähellä. Haftarin tukijoihin taas kuuluvat muun muassa Venäjä ja Egypti. Venäjä esti sunnuntaina vetollaan YK:n turvaneuvoston lausunnon, jossa olisi vaadittu Haftarin joukkoja pysäyttämään hyökkäyksensä.

Pompeo painotti, että Libyan konfliktiin ei ole sotilaallista ratkaisua. Hän kehotti kaikkia osapuolia rauhoittamaan tilannetta ja palaamaan YK:n välittämiin neuvotteluihin.

– Tämä yksipuolinen sotaretki Tripolia vastaan vaarantaa siviilejä ja heikentää näkymiä parempaan tulevaisuuteen kaikille libyalaisille, Pompeo sanoi.

Myös useiden Euroopan maiden ulkoministerit ovat kehottaneet Haftaria lopettamaan hyökkäyksensä.

Libya on kärsinyt epävakaudesta vuodesta 2011 lähtien, jolloin pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta ja surmattiin. Maata ovat piinanneet muun muassa kilpailevien asejoukkojen taistelut.

Lue myös:

    Uusimmat