Autojätin ensimmäinen kotioloihin tarkoitettu robottiapuri valmistui – neliraajahalvaantunut sai osan itsenäisyydestään takaisin

Japanilainen autojätti Toyota on saanut valmiiksi ensimmäisen kotioloihin tarkoitetun robottiapurinsa, jonka tarkoituksena on auttaa vammautuneita ihmisiä selviytymään arkisista askareista. 

Autonvalmistajan ensimmäinen robotti toimitettiin halvaantuneelle, Yhdysvaltain armeijan palveluksessa työskennelleelle eläinlääkärille. Romulo Camargo halvaantui Afganistanissa tapahtuneen haavoittumisen myötä kaulasta alaspäin. Toyotan tavoitteena oli parantaa miehen elämänlaatua sekä palauttaa osa hänen menetetystä itsenäisyydestään.

– Täällä Toyotalla olemme sitoutuneet rikastuttamaan elämää takaamalla liikkuvuuden kaikille, tapahtuipa se sitten kaupungin tai olohuoneen poikki. Tähän sisältyy liikuntaesteisiä auttavien teknologiaratkaisujen kehittäminen, Toyotan robottihankkeen johtaja Doug Moore kertoo.

Toyotan tuottamalla videolla näytetään, kuinka tutkijat rakentavat ja testaavat robotin ominaisuuksia QR-koodien kaltaisten symboleiden avulla. Koodien avulla robottien on mahdollista tunnista arkipäiväisiä esineitä ja näin ollen auttaa ihmisiä arjessaan.


Camargon kotiin toimitettu kosketusnäytöllinen robotti avaa ovia ja noutaa miehelle vesipullon miehen käskystä. Sekä Toyota että Camargon uskovat, että robotti tulee tulevaisuudessa muuttamaan useiden vammautuneiden ihmisten elämät totaalisesti – ja ainoastaan parempaan suuntaan. 

Robotit yleistyvät sairaaloista kotioloihin?

Robotin alkuperä juontaa juurensa vuoteen 2007, jolloin Toyota aloitti Robot Partner -ohjelman tavoitteenaan kehittää robotteja, jotka voitaisiin integroida osaksi jokapäiväistä elämää. Toyota on käyttänyt robotteja autoteollisuudessa 1970-luvulta lähtien, mutta tähän asti ne olivat avustaneet pääasiassa eri auton valmistus vaiheissa.

Vuonna 2011 Toyota julkaisi sarjan robotteja, jotka oli suunniteltu sairaalakäyttöön auttamaan loukkaantuneiden ja sairaiden potilaiden kuntoutuksessa. Ne avustavat potilaita muun muassa kävelyssä, tasapainon löytämisessä ja vuodepaikkojen välillä kulkemisessa.

Vuonna 2015 maailman suurin autonvalmistaja ilmoitti perustaneensa tutkimuslaitoksen ja keskittyvänsä kehittämään automatisoitujen autojen ja avustajarobottien teknologiaa. Muutama vuosi sitten yhtiö kertoi aikovansa sijoittaa tutkimuslaitokseen peräti miljardi dollaria seuraavan viiden vuoden aikana.

Tänä vuonna on lanseerattu Camargon saaman robotin lisäksi myös kävelyä tukeva Welwalk WW-1000 -robotti. Toyotan tulevaisuuden suunnitelmissa on auttaa mahdollisimman monia ihmisiä liikkumaan turvallisesti. Voi olla, että lähitulevaisuudessa robotit tulevat yleistymään sairaaloiden lisäksi myös ihmisten koteihin. 

Lähde: TheAverge

***

Toyotan toisenlainen konsepti: Ihminen edelleen ohjaksissa 1:00

Lue myös:

    Uusimmat