Valtava harppaus robottiteknologialle! Uusi robottikeksintö kävelee kirjaimellisesti ihmisen kengissä

DURUS -robotti kävelee kirjaimellisesti ihmisen kengissä. Tarkemmin sanottuna Adidas –merkkisissä, koon 46 tennareissa. Tutkijoiden mukaan keksintö on merkittävä askel robottiteknologialle.

Tutkijat ovat jo pitkään pohtineet ajatusta humanoidi roboteista, jotka jäljittelisivät täydellisesti ihmisen ulkonäköä, puhetta, liikettä ja ajattelua. Nykyisin roboteilla on vielä melko tehoton ja jäykkä liikkumiskyky. Robotit voivat seistä ja pysyä pystyssä vakaalla pohjalla, mutta monimutkaisemmat toiminnot ovat jääneet tähän asti vielä toteuttamatta. Tullakseen ihmisen kaltaisiksi, robottien tulisi pystyä esimerkiksi kiipeämään portaita ja tikapuita.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Georgialaisen teknologiainstituutin tutkijat ovatkin nyt kehitelleet akkukäyttöisen robotin, joka matkii täydellisesti ihmisen monimutkaista askellusta. Automaatio-ja mekatroniikan dosentti Aaron Amesin mukaan keksintö on suuri harppaus robottiteknologialle, sillä se lisää robottien tehokkuutta, liikkuvuutta ja sallii robottien toimia saumattomasti ihmisille tarkoitetuissa ympäristöissä.

DURUS-robotin polvet ja lonkat taipuvat ja jalka laskeutuu kevyesti maahan. Aivan kuten ihmiselläkin, kantapää edellä varpaiden seuratessa perässä.

Jatkuva liike jopa viiden tunnin ajaksi

DURUS  ei suinkaan ole ensimmäinen ihmisen tavoin kävelevä robotti, sillä monet muut yritykset ja yliopistot ovat jo saavuttaneet kyseisen etapin.  Se mikä tekee kyseistä robotista erilaisen, on sen käyttämä virtalähde. Tähän asti robotit ovat käyttäneet ulkoista virtalähdettä, mutta DURUS on ensimmäinen robotti, jonka sisään on asennettu akkuja. Akut mahdollistavat pysäyttämättömän liikkeen jopa viiden tunnin ajaksi. Se voidaan siis kuljettaa helpommin ja ottaa käyttöön monipuolisemmissa ympäristöissä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Tämäkään robotti ei kuitenkaan ole vielä täydellinen. Se ei voi nimittäin nousta ylös kaaduttuaan maahan.

– Lopullisena tavoitteena on saada robotit ulos luontoon osaksi avaruustutkimusta. Tämä edellyttää sitä, että robotit voivat nostaa itsensä ylös, Ames kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat