Autoilijoiden henkilövahingot lisääntyneet liikenteessä

Liikennekuolemilla tarkasteltuna liikenneturvallisuus on parantunut tasaisesti jo vuosien ajan. Nyt Suomessa on kuitenkin nähtävissä sama tilanne kuin muualla Euroopassa, eli liikenneturvallisuuskehitys on pysähtynyt.

Kuluvana vuonna tieliikenteessä on Suomessa kuollut marraskuun 9. päivään mennessä yhtä paljon ihmisiä kuin vuonna 2014 yhteensä. Viime vuonna tieliikenteessä kuoli yhteensä 224 ihmistä ja tämän vuoden arvio perustuu Liikenneturvan laskelmiin. Liikenneturva on kehityksestä huolissaan ja haluaa muistuttaa kaikkia liikenneturvallisuustyön tärkeydestä.

– Tämän vuoden kehitys osoittaa tilanteen huonontuneen. Pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei satunnaisen vaihtelun vuoksi luvuista voi tehdä. Liikenneturvallisuuden paraneminen tapahtuu hitaasti, ja sen eteen tehtävään työhön on satsattava, toteaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Turvallisuuden heikentymistä on tapahtunut erityisesti henkilöautoissa matkustaneiden osalta. Henkilöautoissa kuolleiden määrä on palannut parin vuoden takaiselle tasolle. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden osalta ei ole havaittavissa merkittäviä eroja viime vuoteen verrattuna.

Koko Euroopan tavoitteena on puolittaa tieliikennekuolemien määrä vuoden 2010 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Suomen osalta tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 2020 tieliikenteessä olisi enintään 136 kuolemantapausta. Liikenneturva painottaa, että tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii suunnitelmallista ja jatkuvaa työtä kansalaisten ja viranomaisten välillä.

Lue myös:

    Uusimmat