Mainos

Autoaakkoset: ESC – mitä ihmettä se tarkoittaa?

ESC

Electronic Stability Control eli ajonvakautusjärjestelmä pyrkii korjaamaan auton kulkusuuntaa kuljettajan haluamalla tavalla.

- ESC vertaa auton kulkusuuntaa ja ohjauspyörän asentoa. Mikäli auto ei mene sinne, minne kuljettaja ohjauksella sen haluaisi, pyrkii järjestelmä kääntämään autoa jarrujen avulla ja pudottamalla moottorin tehoa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa.

Järjestelmä siis pystyy jarruttamaan yksittäistä rengasta palauttaakseen auton hallinnan.

Järjestelmän apu on rajallinen

Ajonvakautusjärjestelmä auttaa tiettyyn rajaan asti, jos auto pyrkii ali- tai yliohjautumaan esimerkiksi liian suuren nopeuden tai rajujen ohjausliikkeiden vuoksi.

- Kuljettaja ei kuitenkaan saa ulosmitata ajonvakautusjärjestelmän tuomaa turvallisuushyötyä ajamalla liian kovaa – nimittäin tämänkin järjestelmän toimintakyky on rajallinen, Vesalainen muistuttaa.

Järjestelmän toiminta on merkki kuljettajan virheestä

Kuljettaja tietää ESC:n puuttuneen ajamiseensa kojelaudassa vilkkuvasta merkkivalosta ja jarruista kuuluvasta rutinasta.

- Järjestelmän kytkeytyminen toimintaan on aina merkki siitä, että kuljettaja on tehnyt jonkin ennakointivirheen. Vastaavaan tilanteeseen kannattaakin seuraavalla kerralla tulla hiljempaa, Vesalainen neuvoo.

Monta lyhennettä

Eri autonvalmistajilla on käytössä lukuisia lyhenteitä omista ajonvakautusjärjestelmistään. ESC on kuitenkin automerkkiriippumaton yleisnimitys järjestelmälle. Tässä muutamia esimerkkejä:


ASC (Automatic Stability Control tai Active Stability Control)

DSC (Dynamic Stability Control)

DSTC (Dynamic Stability and Traction Control)

ESP (Electronic Stability Program)

MSP (Maserati Stability Program)

PSM (Porsche Stability Management)

STC (Stability and Traction Control)

VDC (Vehicle Dynamic Control)

VSA (Vehicle Stability Assist)

VSC (Vehicle Skid Control)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.