Auto ilman rattia ja polkimia tulossa markkinoille jo 2025 – keulalla omenalogo

Applen auton arvioidaan saapuvan markkinoille niinkin aikaisin kuin vuonna 2025.

Iäisyysprojektiksi muodostunut Applen autohanke on saanut uutta tuulta spoilerin alle. Amerikkalainen tietotekniikkayhtiö yrittää saada moneen kertaan kuopatun ja esiin kaivetun sähköautonsa markkinoille vuoteen 2025 mennessä, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Yhtiön osakkeet nousivat uutisen jälkeen 2,4 prosentilla 157,23 dollariin.

Bloombergin kertoman mukaan auto olisi melkoinen irtiotto perinteisistä vanhan liiton ratkaisuista. Omena-kärryssä ei olisi lainkaan ohjauspyörää, ei myöskään polkimia.

Käytännössä ajoneuvo olisi suunniteltu autonomisen ajamisen tarpeisiin. Applen Project Titaniksi ristimä auto-projekti on ollut enemmän tai vähemmän vireillä vuodesta 2014 saakka.

Pöydällä kaksi vaihtoehtoa

Tuolloin yhtiö ryhtyi suunnittelemaan omaa autotulkintansa käytännössä puhtaalta pöydältä. Apple on useamman vuoden tutkinut kahta teknistä ratkaisua.

Harkinnassa on ollut joko osin tai täysin autonominen ajoneuvo. Nyt näyttäisi siltä, että Apple olisi kallistumassa täysautonomisen vaihtoehdon kannalle.

Tiettävästi Titan-projektia tällä hetkellä vetävä Apple Watchin ohjelmistojohtaja Kevin Lynch kannattaa täysautonomista versiota.

Sähköautojen markkinaosuudet ovat kasvaneet viime vuosien kuluessa ripeästi. Myyntivolyymien myötä Teslan ja Rivianin kaltaisten sähköautoyhtiöiden markkina-arvo on ponkaissut huimiin korkeuksiin.

Näin seuraat iPhonen akun käyttöä sekä tarkistat akun kunnon 1:20
Omistatko iPhonen? Näin seuraat akun käyttöä sekä tarkistat sen kunnon.

”Kyse enää ajankohdasta”

Applen elpyneellä kiinnostuksella sähköautoihin on siis olemassa varsin painavat syyt. Ainakin sijoituspalveluihin erikoistuneen Wedbushin analyytikko Dan Ives pitää selvänä, että tietotekniikkayhtiön autot ilmestyvät tien päälle ennemmin tai myöhemmin.

– Kyse on enää lanseerauksen ajankohdasta, ei enää itse lanseerauksesta, hän sanoo.

Bloombergin mukaan jotkut auto-projektin parissa työskentelevät ovat pitäneet aikataulua epärealistisena.

Apple ei ole kommentoinut projektia.

Lue myös:

    Uusimmat