Auta rohkeasti! Näin teet Heimlichin otteen – voi pelastaa tukehtuvan

2:02

Opettele videolta, miten Heimlichin ote tehdään – voit tulevaisuudessa pelastaa hengen!

Jos syödessään naurahtaa väärällä hetkellä, ruokapala saattaa joutua hengitysteihin. Vaarattomalta tuntuva tilanne voi oikeasti olla hengenvaarallinen, jos ruoka ei tulekaan yskäisemällä ulos – siihen voi tukehtua.

Ruokapalan voi yrittää poistaa Heimlichin otteella. Otetta ei voi harjoitella toiseen ihmiseen, mutta sen tekotavan voi silti opetella valmiiksi tositilannetta varten. Katso videolta, miten Heimlichin ote tehdään!

Muista opetella myös paineluelvytys – sitä voidaan tarvita!

"Jos itse tarvitset apua, kehtaa pyytää apua"

On tavallista, että tukehtumistilanteessa ihmistä hävettää. Hän saattaa jopa piiloutua esimerkiksi ravintolan vessakoppiin toivoen, että kurkussa oleva ruoka liikahtaisi irti itsekseen.

Teko voi olla kohtalokas.

– Jos itse tarvitset apua, kehtaa pyytää apua. Jos hengitysteihin menee vierasesine, älä lähde mihinkään, vaan näytä ihmisille, että tarvitset apua, Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen sanoo.

Soita hädän hetkellä hätäkeskukseen!

Tärkeintä hätätilanteessa on paitsi auttaa, myös soittaa hätäkeskukseen. Älypuhelimiin ladattavan 112-sovelluksen kautta voi soittaa, jolloin se lähettää soittajan koordinaatit hätäkeskukseen. Hätäkeskukseen voi soittaa myös, vaikka ei ole varma, onko kyseessä poliisi- tai ambulanssiasia.

– Soita todellisen hädän hetkellä hätäkeskukseen. Älä soita kenellekään muulle, vaikka läheisellä olisi millaisia ammatteja. Auta rohkeasti! Ja opettele ensiapua, Hirvonen neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja