Australiassa etsitään kadonnutta radioaktiivista kapselia – uskotaan pudonneen kaivokselta tulleesta kuorma-autosta

Australiassa etsitään kadonnutta radioaktiivista kapselia, jonka uskotaan pudonneen Pilbarasta Perthiin matkanneesta kuorma-autosta.

Kapseli hävisi, kun sitä oltiin kuljettamassa kaivoksesta Länsi-Australiassa. Kapselia etsitään 1 400 kilometrin matkalta.

Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian. 

Kapselin etsintää vaikeuttaa sen pieni koko. Australian palo- ja pelastuspalvelun mukaan kapseli on halkaisijaltaan kuusi millimetriä ja sen korkeus on kahdeksan millimetriä.

"Huolemme on, että joku poimii sen tietämättä"

Tänään järjestetyssä hätälehdistötilaisuudessa terveysjohtaja Andy Robertson sanoi, että kapseli lähettää "kohtuullisen" määrän säteilyä. 

– Huolemme on, että joku poimii sen tietämättä, mikä se on, hän sanoi. 

– He saattavat ajatella, että se on jotain mielenkiintoista ja säilyttää sen, tai pitää sen huoneessaan, autossaan tai antaa sen jollekulle.

Robertson varoittaa kapselin mahdollista löytäjää käsittelemään sitä hyvin huolellisesti.

Radioaktiivisia mittareita käytetään usein kaivosteollisuudessa. Terveysviranomaiset sanoivat, että säteilyaltistuksen määrä oli verrattavissa 10 röntgenkuvan saamiseen tunnin sisällä.

Cesium-137-isotooppi voi Robertsonin mukaan aiheuttaa säteilypalovammoja ja muita pitkäaikaisia terveysriskejä, kuten syöpää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja