Radioaktiivinen kapseli oli hukassa Australiassa yli kaksi viikkoa ennen kuin se kuin ihmeen kaupalla löytyi – miten näin voi tapahtua?

Australian viranomaiset kertoivat eilen onnistuneensa liki mahdottomassa tehtävässä löytäessään yli kaksi viikkoa kadoksissa olleen pikkuruisen radioaktiivisen kapselin moottoritien varresta. Nyt Australiassa on herännyt keskustelu siitä, miten noin vaarallinen esine voi yleensä ottaen noin vain pudota tienposkeen.

Rio Tinto -kaivosyhtymän omistama, alle kolikon kokoinen kapseli katosi usean auton rekkaletkasta Newmanista Perthiin kulkevalla valtatiellä Länsi-Australiassa tammikuun puolivälissä. 

Great Northern Highway -valtatiellä, jonka penkereiltä kapselia etsittiin, on mittaa peräti 1 400 kilometriä.

Kapseli kuului laitteistoon, jolla mitataan rautamalmin tiheyttä. Katoaminen huomattiin vajaa viikko sitten.

Kapseli kuljetettiin pois lyijyvuoratussa säiliössä, ja löytöpaikka tehtiin vaarattomaksi mahdollisesta säteilystä.

Miten tämä on mahdollista?

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n mukaan Australiassa on alettu yhä äänekkäämmin ihmetellä sitä, miten tällaista voi ylipäätään tapahtua. Kuinka säteilevä esine pääsee irralleen liikkuvassa kuorma-autossa monikerroksesta säteilynkestävästä pakkauksesta ja onnistuu vielä tippumaan autosta ulos?

Kaivosyhtymä kertoi maanantaina antamassaan lausunnossa, että kapseli oli pakattu kuljetuksen ajaksi huolellisesti ja sen sijainti pakkauksessa oli vahvistettu geiger-mittarilla ennen kuin ulkopuolinen urakoitsija lähti viemään sitä perille.

Sisäpiiriläiset ymmällään

Säteilynhallintasuunnitelmia kirjoittavan konsulttiyrityksen Radiation Services WA:n pääjohtaja Lauren Steen sanoi CNN:lle, että alan sisäpiiriläiset olivat yhtä ymmällään kuin yleisökin kuultuaan kapselin kadonneen.

– Koko joukkue raapi päätään. Emme voineet ymmärtää, mitä oli tapahtunut, Steen totesi CNN:n mukaan.

–Jos kapseli oli tosiaan sijoitettu varmennettuun pakkaukseen ja kuljetettu kaikkien vaatimusten mukaisesti, tämä on erittäin epätodennäköinen tapahtuma – yksi miljoonasta.

Kapselia kuljettavan kuorma-auto saapui Perthiin tammikuun 16. päivänä, neljä päivää sen lähdön jälkeen. Kapselin hukkuminen huomattiin 25. tammikuuta, kun SGS Australian työntekijät menivät purkamaan mittaria tarkastusta varten.

Paketin kuljettaneen yrityksen nimeä ei ole julkistettu.

"Säännöt aikansa eläneet"

Australiassa jokaisella osavaltiolla ovat omat radioaktiivisten aineiden käsittelyä koskevat lakinsa ja käytäntönsä.

Ne noudattavat CNN:n mukaan Australian Radiation and Nuclear Safety Agencyn (ARPANSA) antamia ohjeita. ARPANSA toimii tiiviissä yhteistyössä Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) kanssa.

Länsi-Australiassa sääntöjä säätelee vuoden 1975 säteilyturvallisuuslaki. Se on Lauren Steenin mielestä aikansa elänyt. 

– Sitä ei ole kirjoitettu uudelleen 1970-luvun jälkeen, hän sanoo CNN:n mukaan.

Kuljettaa voi yhden päivän koulutuksella

Vuoden 1975 säteilyturvallisuuslain perusteella vain erikoiskoulutetut ja luvan saaneet käyttäjät voivat pakata radioaktiivisia aineita, mutta niiden kuljetusta koskevat eri säännöt.

– Mikä tahansa kuljetusyritys voi kuljettaa radioaktiivista materiaalia, jos heillä on siihen lupa.

Lain mukaan luvan voi saada osallistumalla yhden päivän kurssille ja läpäisemällä viranomaisen sertifioiman ja hyväksymän kokeen. 

Luvanhaltijalla on oltava valvontaviranomaiselle toimitettu kuljetussuunnitelma, mutta viranomaisen ei tarvitse valvoa matkaa henkilökohtaisesti. 

Myöskään kuljetukseen käytettäville ajoneuvotyypeille ei ole sääntöjä.

"Jokin meni pieleen"

Steen sanoo CNN:lle selvästi, että jotain meni pieleen – ja toivoo, että nyt alkaneen tutkimuksen tulokset jaetaan säteily-yhteisön kanssa, jotta vastaavat ongelmat voidaan välttää tulevaisuudessa.

Keskustelu on alkanut myös kovempien rangaistusten tarpeesta.

Länsi-Australiassa radioaktiivisten aineiden väärästä käsittelystä seuraa vain 1 000 Australian dollarin (noin 650 euron) sakko. Australian pääministeri Anthony Albanese kuvaili lukua "naurettavan alhaiseksi" toimittajille eilen.

Lue myös:

    Uusimmat