Säteilevä minikapseli edelleen hukassa Australiassa – voi aiheuttaa palovammoja ja jopa syöpää

2:06
Radioaktiivista kapselia etsitään Australiassa edelleen. Katso tästä ote Länsi-Australian terveysjohtajan tiedotustilaisuudesta.

Australian viranomaiset kertovat yhä etsivänsä pientä radioaktiivista kapselia, joka tippui kuljetuksen yhteydessä tammikuun alussa. Etsintäalue on noin 1 400 kilometriä.

Kapseli ilmoitettiin kadonneeksi 25. tammikuuta, mutta todellisuudessa kapseli oli ehtinyt olla tuolloin kadoksissa jo kaksi viikkoa.

Viranomaiset uskovat, että kuljetuksen aikana muodostunut tärinä on saanut aikaan sen, että kuljetuslaatikon ruuvit ja pultit ovat päässeet löystymään, minkä johdosta se on päässyt tippumaan autosta.

Etsintöjä vaikeuttaa kapselin pieni koko. Se on leveydeltään noin kuusi millimetriä ja pituudeltaan noin kahdeksan millimetriä. Etsintäalue puolestaan on valtava – 1 400 kilometriä.

Kapseliin ei saa koskea

Viranomaiset kertovat kapselin sisältävän radioaktiivista ainetta nimeltään cesium -137.

Länsi-Australian terveysjohtaja Andrew Robertson kuvaa kapselin päästävän kohtuullisen määrän, noin kaksi millisieverttiä tunnissa, radioaktiivista säteilyä.

– Kaksi millisieverttiä on suunnilleen saman verran kuin kymmenen röntgenkuvaa tunnissa. Eli saman verran säteilyä kuin kertyy vuodessa pelkästään kävelemällä ympäriinsä.

Ihmisten ei tulisi kuitenkaan koskea kapseliin tai oleskella sen lähellä, koska se voi johtaa ihovaurioihin, kuten palovammoihin.  

Pidempi altistuminen voi johtaa säteilysairauksiin, kuten syöpään.

Viranomaisten suurin huolenaihe on, että joku löytää esineen ja päättää pitää sen, koska ei tiedä, mikä se on.

Osavaltion viranomaiset ovat antaneet säteilyvaroituksen laajalle alueelle Länsi-Australiaa ja varoittaneet mahdollisista terveyshaitoista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja