Säteilevä kapseli löytyi valtavassa operaatiossa Australiassa – "Kirjaimellisesti neula heinäsuovassa"

Radioaktiivista kapselia etsitään Australiassa – putosi rekasta 1 400 kilometrin matkalla 2:06
Katso video: Minikokoinen radioaktiivinen kapseli aiheutti suuretsinnät Länsi-Australiassa.

Viranomaiset kertovat löytäneensä kadonneen radioaktiivisen kapselin Australiassa. Länsi-Australiassa ehdittiin antaa säteilyvaroitus laajalle alueelle säteilyvaaran vuoksi.

Alle kolikon kokoinen hopeanvärinen kapseli on Rio Tinto -kaivosyhtymän omaisuutta ja se katosi usean auton rekkaletkasta Newmanista Perthiin kulkevalla valtatiellä Länsi-Australiassa tammikuun puolivälissä.

Great Northern Highway -valtatiellä, jonka penkereiltä kapselia etsittiin, on mittaa peräti 1 400 kilometriä.

Kapseli kuului laitteistoon, jolla mitataan rautamalmin tiheyttä.

Kapseli löydettiin Newmanin läheltä keskiviikkona paikallista aikaa.

Monumentaalinen haaste

Australian armeija varmistaa nyt löytyneen kapselin sisältöä, ja se tullaan toimittamaan turvalliseen ympäristöön Perthin kaupungissa, sanoi pelastuspalvelusta vastaava ministeri Stephen Dawson tiedotustilaisuudessa.

– Kun otetaan huomioon etsintäalueen laajuus, tämän esineen löytäminen oli monumentaalinen haaste. Etsintäryhmät ovat kirjaimellisesti löytäneet neulan heinäsuovasta, hän sanoi.

– Länsi-Australian asukkaat voivat nyt nukkua yönsä paremmin.

Viranomaiset olivat jo ehtineet varoittaa, että mahdollisuudet kapselin löytämiseen ovat häviävän pienet. Etsintäpartioiden lisäksi kapselia yritettiin paikallistaa muun muassa puolustusvoimilta lainatulla lentokoneella.

Kapselin löytäjälleen aiheuttamat vaarat eivät olisi olleet poistumassa lähitulevaisuudessa, sillä se säteilee ainakin seuraavat 300 vuotta.

*Päivitys kello 10.48: Artikkelia täydennetty kauttaaltaan STT:n perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat