Australian luonto tuhoutuu nopeasti: Nisäkkäiden lajikato nopeampaa kuin missään muualla

Australiassa luonnon köyhtyminen ja nisäkkäiden lajikato on nopeampaa kuin millään muulla mantereella, kertoo tiistaina julkaistu tuore viranomaisraportti.

Köyhtymisen syinä ovat muun muassa maastopalot, kuivuus ja ilmaston kuumeneminen.

Raportin mukaan viimeisen viiden vuoden aikana vaarantuneiden lajien listalle on lisätty yli 200 kasvi- ja eläinlajia.

Pelkästään Mustana kesänä tunnetut vuosien 2019–2020 mastopalot tuhosivat yli kahdeksan miljoonaa hehtaaria kasvillisuutta ja ajoivat pakosalle tai tappoivat jopa kolme miljardia eläintä.

Myös Suuren valliriutan tuhoutuminen on jatkunut. Meriveden lämpenemisestä johtuva korallien vaaleneminen tuhoaa riuttaa väistämättä edelleen. On mahdollista, ettei riutta palaa enää koskaan entiselleen.

Ilmastonmuutoksen seurauksena Australian keskilämpötila on kohonnut 1,4 astetta sitten 1900-luvun alun.

"Emme ole kestävällä tiellä"

Australian ympäristöministeri Tanya Plibersek kutsui raporttia järkyttäväksi ja syytti samalla toukokuussa lopettanutta konservatiivihallitusta siitä, ettei se ollut julkaissut raporttia, joka oli valmistunut jo joulukuussa.

– Jos jatkamme nykyisellä tavalla, tulemme näkemään entistä enemmän uhanalaisia eläimiä, kuivuneita jokia, tuhoutunutta maata ja kuolevan koralliriutan. Emme ole kestävällä tiellä, Plibersek jyrisi.

Plibersek lupasi muun muassa laajentaa suojelualueita, tiukentaa ympäristön suojelua koskevia lakeja ja perustaa uuden, ympäristönsuojeluun keskittyvän viraston.

Ympäristöjärjestö WWF:n Australian maajohtaja Rachel Lowry oli kommenteissaan vielä suorempi.

– Tämän raportin tulokset ovat sydäntäsärkeviä. Samalla se tuo esille sen järkyttävän johtajuuden puutteen, joka on johtanut tähän, Lowry sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat