Australialaismies luuli löytäneensä kultakimpaleen – möhkäle osoittautuikin jättipotiksi avaruudesta

Vuonna 2015 David Hole löysi Australiasta Melbournen lähistöltä erikoisen punertavan ja painavan kivenmöhkäleen.

Hole epäili kiven sisältävän kultaa ja vei sen kotiinsa. Kivenmöhkäle ei kuitenkaan suostunut hajoamaan, vaikka Hole koitti avata sitä kivisahalla, poralla, kulmahiomakoneella ja upottamalla sen happoon. Edes moukarilla paukuttaminen ei saanut kiveä antamaan periksi.

Vasta vuonna 2019 Hole vei löytönsä tutkittavaksi Melbournen museoon ja sai tietää, että hänen löytämänsä kivi ei sisältänyt kultaa. Mutta harvinainen se oli siltikin, kyseessä oli nimittäin meteoriitti. Asiasta kertaa Science Alert -sivusto.

Tutkijoiden mukaan kyseinen meteoriitti on 4,6 miljardia vuotta vanha. Se painaa 17 kiloa.

Tutkijat onnistuivat sahaamaan kappaleesta siivun timanttisahan avulla. Tällöin havaittiin, että se sisälsi huomattavan paljon rautaa.

Tutkijat epäilevät, että kyseinen meteoriitti on kiitänyt alun perin Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä. Sieltä se on lähtenyt etenemään kohti Maata asteroidien törmäyksen sysäämänä. Tutkimusten perusteella kappale on iskeytynyt Maahan 100-1000 vuotta sitten.

Hole sai olla tyytyväinen löydöstään vaikka se ei kultaa ollutkaan. Tutkijoiden mukaan se on nimittäin paljon harvinaisempi kuin kulta ja se on tieteelle erittäin arvokas.

0:40
Katso myös: Suomesta tehtiin vuonna 2017 historiallinen meteoriittilöytö – 230 grammaa rautaa Marsin ja Jupiterin väliltä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja