Marcia vietti iltaa sohvallaan, kun avaruudesta putosi kultaakin arvokkaampi kappale katon läpi terassille: "Saattaa sisältää elämän rakennuspalikat"

Meteoriitin lento tallentui kameraan Floridassa 0:22
Video: Meteoriitin lento tallentui kameraan Floridassa

Elämä osaa aika ajoin yllättää. Costa Ricassa asuva Marcia Campos Muñoz sai kokea tämän toden teolla eräänä huhtikuisena iltana katsellessaan televisiota sohvallaan.

Ulkoa kuului jyrinää, jonka jälkeen talon takaterassilta kuului iso jysähdys, joka tärisytti koko rakennusta.

Terassin katossa oli greippihedelmän kokoinen reikä ja terassin pöytä oli säpäleinä. Terassin lattialla oli mustia lämpimiä kappaleita.

Sciencemag kirjoittaa tapauksesta kertovassa artikkelissaan, että Campos Muñozin terassille oli tupsahtanut avaruudesta erittäin harvinaislaatuinen meteoriitti, joka oli jäänne aivan aurinkokuntamme alkuajoilta. Artikkelin mukaan kyseinen meteoriitti on kultaakin arvokkaampi, sillä siitä on löydetty proteiinien - ja elämän rakennusaineina pidettyjä aminohappoja.

Tutkijat uskovat, että vastaavanlaiset meteoriitit antoivat maapallolla sysäyksen elämän syntymiselle 4,5 miljardia vuotta sitten.

Meteoriitin metsästäjät saapuivat kultaryntäyksen tavoin

Terassi ei ollut ainoa paikka, mihin meteoritin kappaleita iskeytyi. Arvokkaita kappaleita oli viskoutunut kuuden kilometrin alueelle ja meteoriitin metsästäjiä saapui paikalle ympäri maailmaa kultaryntäyksen tavoin.

Costa Ricassa meteoriittien palojen ostoa ja myyntiä ei rajoiteta lailla. Kyseisen meteoriitin kappaleiden hinta kipusi lopulta yli sataan dollariin grammalta, mikä ylitti kullan hinnan.

Chicagolaisen Field Museumin meteoriittikokoelmasta vastaava Philipp Heck toteaa, että jos hän perustaisi uuden meteoriittikokoelman, niin hän valitsisi siihen ensimmäisenä  Campos Muñozin terassille kopsahtaneen harvinaislaatuisen möhkäleen.

Lue myös:

    Uusimmat