Auschwitzin alaleireistä julkistettiin laaja verkkosivusto – nähtävillä dokumentteja, karttoja ja yli 3500 valokuvaa

Toisen maailmansodan aikaisen keskitysleirikompleksin Auschwitzin alaleireistä julkistettiin laaja verkkosivusto Berliinissä torstaina. Hankkeen takana on tutkijajärjestö Tiergartenstrasse 4 Association.

Sivuilla on tietoa muun muassa 45 alaleiristä. Nähtävillä on yli 3 500 valokuvaa, dokumentteja ja karttoja. Jokaisesta alaleiristä kerrotaan muun muassa niistä elävänä selvinneistä ja niissä toimineista SS-vartijoista. Niin ikään kerrotaan yrityksistä, jotka syyllistyivät leirivankien riistoon.

Alaleireistä pahamaineisin on Monowitz, jota pyöritti pahamaineinen kemianmonialayritys IG Farben.

Auschwitz-Birkenaussa tapettiin yli 1,1 miljoona ihmistä, joista suurin osa oli juutalaisia. Joukossa oli myös romaneja.

Tähän mennessä Auschwitzin alaleirejä on tutkittu hyvin vähän.

– Alaleirit, niiden jäljet, jotka ovat enemmän tai vähemmän hävinneet, ovat tärkeitä paikkoja niissä kuolleiden sukulaisille, sanoo kansainvälisen Auschwitzin komitean varapuheenjohtaja Christoph Heubner.

Auschwitzin alaleirejä koskeva projekti alkoi Puolassa vuonna 2003 puolalaisen toimittajan Artur Hojanin aloitteesta. Hän tunsi hyvin Chelmnon tuhoamisleirin. Hojanin kuoltua 2014 Tiergartenstrasse 4 Association muutti Berliiniin.

Alaleirejä koskevan verkkosivuston julkistus osuu lähelle Auschwitzin vapauttamisen 75. vuosipäivää, jota vietetään 27. tammikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat