Mainos

Aurinkoinen Helsinki peittyi yhtäkkiä sumuun – katso utuiset kuvat

Muun muassa pääkaupunkiseudulla on saatu tänään nauttia poikkeuksellisen hienoista sumunäkymistä, kun mereltä nopeasti noussut sumulautta valtasi maiseman.

– Kyseessä on advektiosumu eli siirtymäsumu, kertoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Advektiosumut ovat Suomessa yleisiä, ja niissä näkyvyys toi tippua alle 50 metriin.

Sumu on Jokelan mukaan syntynyt, kun Itämereltä on virrannut kosteaa ilmaa yöllä kylmenneen maan ylle. Etenkin lännessä on ollut tänään sen vuoksi sumuista.

– Tuo sumulautta on ajautunut ja levinnyt ilmavirtauksen mukana aika selkeärajaisena kohti itää lännestä, ja ainoastaan pieni kaistale maan etelä- ja kaakkoisosassa on ollut tänään aurinkoinen.

Tällä hetkellä myös maalla havaitaan öisin niin sanottuja säteilysumuja korkeapaineisessa ja heikkotuulisessa tilanteessa.

– Selkeällä säällä maan pinta jäähtyy yöllä ja kylmenee saavuttaen kastepisteen, jolloin muodostuu sumu, joka yleensä hälvenee kun aurinko paistaa.

– Nyt aurinko alkaa kuitenkin olla sen verran matalalla, ettei sen teho riitä kaikkialla hajottamaan sumupilveä, kuten on tilanne pohjoisessa nyt loppuviikolla. Tämä siirtymäsumukin on voinut alun perin syntyä säteilysumuna ja siirtyä sitten ilmavirtauksien mukana paikasta toiseen, Jokela sanoo.

​​​​​​​

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja