Auerin puolustus uusista äänitutkijoista: Hakoteillä ja ei hitsaria kummempia

Anneli Auerin puolustus tyrmää täysin syyttäjien uuden lisätutkinnan Ulvilan murhajutun hätäpuhelutallenteesta.

Puolustuksen mukaan seitsenhenkisen asiantuntijaryhmän äänitutkimus ei kestä minkäänlaista kriittistä arviointia ja tutkimuksen päätelmät sisältävät myös selviä virheitä.

– Syyttäjän käyttämillä henkilöillä ei ole mitään sellaista muista ihmisistä poikkeavaa ominaisuutta, joka pätevöittäisi kuulemaan nauhoitteelta jotakin sellaista, mitä tavallinen ihminen; tuomari, lääkäri tai hitsari eivät pystyisi kuulemaan, Auerin puolustus kirjoittaa lausumassaan korkeimmalle oikeudelle.

Puolustuksen mukaan asiantuntijaryhmä on keskittynyt ainoastaan kapellimestari Raine Ampujan internetin keskustelupalstojen ja amatööripohjalta esittämiin suppeiden ja yksipuolisten ennakko-oletusten vahvistamiseen puhelun tietyissä yksittäisissä kohdissa lyhyellä aikavälillä.

– Syyttäjän väite siitä, että Auerin ääni kuuluisi kahdessa paikkaa yhtä aikaa ja että se todistaisi ennakkoäänityksen, on virheellinen, puolustus toteaa.

Syyttäjät: Uusi selvitys ratkaiseva

Syyttäjät ovat pyytäneet korkeinta oikeutta huomioimaan asiantuntijaryhmän lausunnon hätäpuhelutallenteesta.

Ryhmän mukaan uusi äänitutkimus osoittaa, että Anneli Auer oli käyttänyt nauhoitetta apuna lavastaessaan miehensä Jukka S. Lahden murhan ulkopuolisen tekemäksi.

– Ryhmä on ollut yksimielinen. Uuden todistelun merkitys on ratkaiseva, sillä taustanauhoitteen käytön osoittamisen jälkeen ulkopuolisen tekijän mahdollisuus poistuu ja Auerin syyllisyydestä ei jää epäilyksiä, Kalle Kulmala ja Paula Pajula kirjoittivat aiemmin omassa kirjelmässään.

Asiantuntija: "Ryhmä täysin hakoteillä"

Auerin puolustus on hankkinut asiantuntijalausunnon äänisuunnittelija Micke Nyströmiltä. Nyströmin mukaan asiantuntijaryhmä oli täysin hakoteillä omassa tutkimuksessa.

– En kuullut tallenteesta mitään, mikä viittaisi siihen, että olisi käytetty
taustanauhaa taustalla. Työryhmän johtopäätökset eivät lainkaan kestä tarkempaa tarkastelua, Nyström kirjoittaa lausunnossaan.

Nyström on Boomout-yrityksen toimitusjohtaja, joka on mm. opettanut Aalto-yliopistossa ja voittanut Jussi-palkinnon parhaasta äänisuunnittelusta.

Auerin puolustuksen mukaan nauhoitetta ovat vuosien saatossa tutkineet jo useat asiantuntijat FBI mukaan lukien. Syyttäjien uusi selvitys ei puolustuksen mukaan tuo näytön arviointiin mitään uutta.

Syyttäjät puolestaan pyytävät KKO:ta ottamaan uuden todistelun huomioon, kun se nyt harkitsee valitusluvan myöntämistä murhajutussa. Syyttäjät yrittävät saada muutosta Vaasan hovioikeuden tuomioon, jolla Auer todettiin syyttömäksi murhaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja