Attendoa vaadittiin korjaamaan puutteet ja epäkohdat vanhustenhoidossa heinäkuuhun mennessä – selvityksen aikataulu on joustanut: "On annettu lisäaikaa"

Suuri osa Suomen koronakuolemista tapahtunut hoivakodeissa - vieraana Attendon toimitujohtaja Virpi Holmqvist 10:15
Suurin osa Suomen koronakuolemista on tapahtunut hoivakodeissa. Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist keskusteli aiheesta Viiden jälkeen -ohjelmassa huhtikuussa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi hoivayhtiö Attendon korjaamaan vanhustenhuollon yksiköiden epäkohdat. Asian selvittämiselle on kuitenkin myönnetty lisäaikaa koronapoikkeusolojen takia.

Hoivayhtiö Attendo on yksi vanhainkoteja pyörittävistä suuryrityksistä, jotka ovat olleet viime vuosina niin sanotun hoivakohun ytimessä.

Määräyksen mukaan toimenpiteet tuli toteuttaa heinäkuun alkuun mennessä, ja yksityiskohtainen selvitys tuli puolestaan toimittaa Valviralle elokuun alkuun mennessä.

Aikataulu on sittemmin joustanut varsin ymmärrettävistä syistä.

– Attendo Suomi Oy:lle on annettu lisäaikaa selvityksen antamiseen 31.10.2020 asti, ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta kertoo sähköpostitse.

– Palvelujen tuottajalle katsottiin lisäajan myöntäminen tarpeelliseksi, ottaen huomioon vallinneet koronaan liittyvät poikkeusolot ja osittain edelleenkin jatkuvat erityistoimet.

Poikkeuksellisen laaja määräys

Valviran helmikuinen määräys oli sikäli poikkeuksellinen, ettei se koskenut ainoastaan yksittäisiä nimettyjä hoivakoteja, vaan kaikkia Attendon ja sen alaisten osakeyhtiöiden vanhustenhuoltoyksiköitä.

Valvira vaati Attendoa huolehtimaan esimerkiksi työntekijöiden riittävästä määrästä sekä vanhusten asianmukaisesta lääkehoidosta.

Attendo oli jo helmikuussa Valviran mukaan ryhtynyt epäkohtia korjaaviin toimenpiteisiin. Määräys puutteiden korjaamisesta ja selvityksestä oli kuitenkin annettava, sillä toimenpiteiden riittävyyttä ja vaikutusten pysyvyyttä ei voitu arvioida luotettavasti.

Ylitarkastaja Uusitalo ei kommentoi, mitä selvitystyössä on toistaiseksi saatu selville.

– Vireillä oleva valvontaan liittyvät asiat eivät muutoin ole julkista tietoa, Uusitalo toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat