Mainos

Atte Kaleva: Sieppaajien kanssa on tehty sopimus suomalaisnaisesta – "Tuskin vapauttivat häntä hyvää hyvyyttään"

6:36

Ulkoministeriön mukaan Suomi ei maksanut lunnaita Afganistanissa siepatun suomalaisnaisen vapauttamiseksi. Jihadismin tutkija Atte Kaleva uskoo, että jonkinlainen sopimus sieppaajien kanssa on tehty.

2:20

Aamulla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että toukokuussa Kabulissa siepattu suomalaisnainen on vapautunut ja olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa. Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Suomi ei maksanut lunnaita naisen vapauttamiseksi.

Atte Kaleva pitää todennäköisenä, että rahaa sieppaajien ja jonkin muun tahon välillä on kuitenkin liikkunut. Hänen mukaansa vapautumisen yksityiskohtien esittely julkisuudessa ei ole kenenkään intresseissä.

– Näin aikaisessa vaikeassa on vaikea sanoa yhtään mitään, mutta olisi vaikea nähdä, että nämä rikolliset olisivat naisen vapauttaneet vain hyvää hyvyyttään.

– Nämä neuvottelut pyritään hoitamaan niin suljettujen ovien takana kuin mahdollista.

Siepatusta naisesta julkaistiin sieppauksen aikana kaksi videota, joissa nainen pyysi kristilliseltä yhteisöltä rahallista apua ja ja varoitti kristittyjä matkustamasta islamilaisiin maihin.

Kalevan mukaan videoista voi päätellä, että sieppaajat olivat todennäköisesti vain rahan perässä.

– Näytti siltä, ettei kyse ole niinkään jihadistisesti motivoituneesta ääri-islamistisesta ryhmittymästä, vaan enemmänkin tavallisesta rikollisjoukosta. Videoilla puhuttiin ainoastaan rahasta, eikä uskonnollisia vaatimuksia esitetty.

Ulkoministeriön mukaan Afganistanin viranomaiset jatkavat rikoksen selvittämistä. Keskusrikospoliisin mukaan suomalaisviranomaiset tukevat afganistanilaisia työssään. Naista tullaan vielä kuulemaan tarkemmin sen jälkeen, kun hän pääsee palaamaan Suomeen. Paluun ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä työskennellyt suomalaisnainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Iskussa järjestön majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija. 

Atte Kaleva joutui itse sieppaajien kynsiin Jemenissä joulukuussa 2012. Hän vietti vankeudessa viisi kuukautta ja vapautui toukokuussa 2013. Panttivankina Jemenissä olivat myös Kalevan puoliso Leila Kaleva ja itävaltalainen Dominik Neubauer.

19:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.