Atte Jääskeläinen: En koe hallintoneuvoston keskusteluja painostuksena

Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen sanoo, ettei ole missään vaiheessa kokenut hallintoneuvostossa käytävää sisältökeskustelua uutisten sisällöstä painostuksena.

Jääskeläinen sanoi keskiviikkona STT:lle, että hallintoneuvostossa käytävä keskustelu on vain keskustelua.

Hallintoneuvostolla ei ole enää pitkään aikaan ollut sisältöön liittyvissä asioissa päätösvaltaa. Keskustelua sisältökysymyksistä on Jääskeläisen mukaan käyty hallintoneuvostossa säännöllisesti.

Seuran mukaan Yleisradion journalismiin on kohdistunut poliittista painostusta Ylen hallintoneuvostosta. Vapaa toimittaja Jussi Korhonen kirjoittaa Seuran blogissaan käyneensä läpi hallintoneuvoston kokouspöytäkirjoja, joista käy ilmi, että hallintoneuvostossa on puututtu jopa yksittäisiin Ylen juttuihin.

Esimerkiksi helmikuun kokouksessa viime vuonna joku hallintoneuvoston jäsenistä sanoi, että Ylen on syytä muuttua, koska poliittinen kenttä on muuttunut.

Huhtikuussa hallintoneuvostossa arvioitiin, että Ylen uutisointi niin sanotussa Kiemunki-tapauksessa ei ollut onnistunutta.

Satonen: Ei tarvetta muuttaa toimintatapoja

Pöytäkirjasta ei käy ilmi, kuka kommentin on sanonut, mutta kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) ilmoitti keskiviikkona kyselleensä Yleisradion hallintoneuvostossa yhtiön toimituksellisista linjauksista. Ronkainen kirjoittaa blogissaan kokevansa, että hänellä on neuvoston jäsenenä oikeus nostaa keskusteluun toimituksellisia linjauksia.

Ylen hallintoneuvoston varapuheenjohtajan Arto Satosen mukaan kyselyt Ylen hallintoneuvostossa eivät ole millään tavalla Ylen hallintoneuvoston ohjelmapoliittisia linjauksia. Hallintoneuvosto ei niitä tee.

– Ymmärtääkseni Ylen hallintoneuvostossa ei ole tarvetta muuttaa toimintatapoja, viime syksynä varapuheenjohtajana aloittanut Satonen sanoi.

Monet kansalaiset ottavat yhteyttä hallintoneuvoston jäseniin, ja Satosen mukaan on luonnollista, että joku jäsenistä saattaa hallintoneuvostossa kysyä jotakin. Satosen mukaan se ei tarkoita, että kysyminen olisi hallintoneuvoston kanta tai että kysymyksen tarkoitus olisi ohjata Ylen toimintaa.

– Se on vain ikään kuin asian selvittämistä ja kentältä tulevan viestin purkamista, Satonen sanoo.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajan Kimmo Kivelän (ps.) mukaan on ymmärrettävää, että hallintoneuvoston jäsenet ovat kokouksissa tehneet tiettyjä kysymyksiä, koska siellä on johto paikalla.

Kivelä sanoo, että Ylen riippumattomuus on selvä asia.

– Jokainen hallintoneuvoston 21 jäsenestä tietää varsin hyvin, että siinä on palomuuri ohjelmatoiminnan ja hallintoneuvoston välillä, Kivelä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat