Atooppisen ihon ja normikutinan välillä on ero – näin huomaat sen

Kuivan ihon talvihoito 8:08

Tällä viikolla vietetään ihoviikkoa. Huomenta Suomen aamussa keskusteltiin torstaina atooppisesta ihosta. Paikalla olivat asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta sekä ihotautilääkäri Maarit Vaalamo.

Haastattelussa Vaalamo kertoo, mitä tarkoittaa atooppinen iho. Hän kertoo myös, mikä ero on atooppisella iholla ja normikutinalla.

Atopia voi vaikuttaa ihmisten elämään hyvin eri tavoin. Se voi olla lievästi oireilevaa tai hyvinkin vaikeasti oireilevaa. Toikko kertoo, että Allergia-iho- ja astmaliiton tuoreen tutkimuksen mukaan atopia vaikuttaa ihmisten elämään hyvin kokonaisvaltaisesti.

– Se vaikuttaa ihmisen identiteettiin, minäkuvaan ja itsetuntoon, että se iho ei aina välttämättä ole ihan sellainen kuin itse haluaisi. Ulkonäkö voi tuntua joskus ahdistavalta, kun iho oireilee.

Muilta voi kuulla myös erilaisia kommentteja ihoon liittyen, mikä vaikuttaa elämään. Lisäksi se voi vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin ja työelämään.

Yllä olevalla videolla asiantuntijat kertovat myös, miten atooppista ihoa hoidetaan. Entä parantaako aurinko atopian? 

Atopian vaikutus voi Toikon mukaan näkyä myös taloudessa. Tulee kustannuksia sairauspoissaolojen kautta, jos atopia oireilee vakavasti. Tästä seuraa ansionmenetyksiä. Kustannuksia tulee myös lääkärikäynneistä sekä lääke- ja hoitokuluista.

– Hyvin moni vastaajista myös kertoi, että vaatekulujakin tulee huomattavasti enemmän. Halvimmat tekokuituvaatteet ei välttämättä käy. Suositaan laadukkaampia luonnonmateriaaleja, joita iho kestää. Ihon jatkuva rasvaaminen kuluttaa myös vaatteita, pesuaineita ja pesukoneita.

Lue myös:

    Uusimmat