Atomipommia kehittänyt mies hamstrasi tuhansia muinaismuistoja maatilalleen – joukossa muun muassa Ming-vaasi ja intiaanien luita

FBI yrittää palauttaa tuhansia kulttuuriesineitä omistajilleen 1:39
Edesmenneen miehen kotoa löydettiin tuhansia artefakteja

Yhdysvalloissa viranomaiset yrittävät kuumeisesti löytää oikeita omistajia yksityishenkilön luvatta keräämälle valtavalle muinaismuisto- ja esinekokoelmalle.

Edesmenneen miehen kotoa löydettiin tuhansia artefakteja, joiden joukossa oli muun muassa Ming-dynastian aikainen vaasi, italialainen mosaiikki ja satojen Amerikan alkuperäiskansojen edustajien luita. Tavarat lojuivat Waldronin alueella indianalaisella maatilalla vuosia.

Työ edistyy hitaasti

FBI:n edustajat ovat alkaneet palauttaa esineitä oikeille omistajille, mutta työ on edistynyt erittäin hitaasti, sillä viranomaiset ovat saaneet hyvin vähän vaatimuksia esineiden palauttamisesta. FBI takavarikoi esineet vuonna 2014 saatuaan vihjeen.

Maatilan omistaja Don Miller suostui ennen kuolemaansa vuonna 2015 luopumaan laittomasta kokoelmastaan vapaaehtoisesti. FBI:n mukaan Miller oli kerännyt tavaroita kaikkialta maailmasta. FBI:n mukaan Miller oli tiedemies, joka oli osallistunut muun muassa ensimmäisen atomipommin kehitystyöhön.

Esinekokoelman parissa on työskennellyt poliisin lisäksi esimerkiksi arkeologeja, antropologeja, alkuperäisheimojen tuntijoita ja eri valtioiden edustajia. FBI:n edustajien mukaan maatilan eräs rakennus oli kirjaimellisesti lattiasta kattoon esineiden täyttämä.

Lue myös:

    Uusimmat