Yli 70 vuotta sitten skottipoika oli kaivamassa perunoita maasta, kunnes löysi muinaisen egyptiläisen taideteoksen – nyt mysteerin uskotaan ratkenneen

Arkeologit uskovat ratkaisseensa Skotlannista löytyneiden muinaisten egyptiläisten esineiden mysteerin.

Egyptiläisiä historiallisia taide-esineitä löydettiin Melville Housen sisäoppilaitoksen alueelta vuosien 1952–1984 välisenä aikana. 

Tiedesivusto Live Science uutisoi, että ensimmäinen taide-esine löytyi 71 vuotta sitten, kun koulupoika oli laitettu rangaistuksena kaivamaan maasta perunoita. Alueelta löydettiin sittemmin useita taidokkaasti tehtyjä antiikkipatsaita, joista yksi oli lähges 4 000 vuotta vanha. 

Koululta tuotiin ajan mittaan kaikkiaan 18 muinaista löytöä asiantuntijoiden arvioitavaksi. Löytöjen todettiin olevan aitoja, mutta kukaan ei osannut selittää, miten esineet olivat päätyneet hautautuneiksi Brittein saarille.

Tutkijat uskovat nyt ratkaisseensa mysteerin. He uskovat, että esineet on tuonut alueelle Melville Housen alkuperäisiin omistajiin kuulunut Alexander Leslie-Melville. Hän oli matkustanut Egyptiin vuonna 1856 ja kuoli vain vuosi sen jälkeen, kun hän oli palannut Britanniaan.

Asiantuntijoiden lausunnon mukaan Leslie-Melville on saattanut tuoda historiallisia esineitä matkaltaan. Leslie-Melvillen kuoleman jälkeen perheenjäsenet olivat ilmeisesti siirtäneet esineet ulkorakennukseen, joka puolestaan purettiin myöhemmin. Tapahtumien myötä esineet hautautuivat unholaan – kunnes perunoita nostanut koulupoika sattui kohdalle.

Lue myös:

    Uusimmat