Asuuko sinunkin komerossasi kaaos? Näin luot täydellisen vaatekaapin!

Vaatekaapin kevätsiivous tekee hyvää paitsi vaatteillesi, myös sinulle – aamukiireet hellittävät, etkä joudu turhaan ärsyyntymään pienistä asioista. Näin luot vaatekaapin, joka pysyy järjestyksessä ja josta löytyy aina jotain päälle pantavaa!

Avaat vaatekaapin ja hillitön kasa tavaraa kaatuu syliisi, mikä on erikoista, sillä et koskaan löydä mitään päällepantavaa – kuulostaako tutulta? Nyt on aika laittaa vaatekaappiin järjestykseen kevään kunniaksi ja pohtia, millaisesta kaapista sinä löydät joka päivä sopivat vaatteet.

Kaikki ulos!

Aloita kaaoksella: Vedä kaikki vaatteet pois komerostasi ja käy kaikki pinnat läpi mikrokuituliinan ja pesuaineveden kanssa. Tämän jälkeen voitkin aloittaa vaatteiden rankkauksen: Mikä menee kierrätykseen, mikä roskiin ja mikä pysyy vielä kaapissasi?

Älä säästä vaatteita, joihin vielä joskus saatat mahtua, joita saatat tarvita tai joiden helmanlyhennys on odottanut puoli vuosisataa sitä, että sinulla olisi vihdoin aikaa.

Muista, että jos vaate on ehkä hyvä, se kannattaa laittaa suosiolla kierrätykseen – sinun vaatekaapissasi on tilaa vain ja ainoastaan oikeasti pidettäville vaatteille. Harvemmin pidettävät vaatteet, kuten juhlavaatteet voit siirtää hieman sivummalle, sillä arkivaatteille kannattaa antaa eniten tilaa.

Suunnittele ja jaottele

Seuraavaksi on aika suunnitella vaatekaappisi sisus uusiksi: Helpottaisiko esimerkiksi, jos hankkisit lisää henkaritilaa vaatteillesi ja voisit laittaa juhlavaatteiden sijaan kaikki arkivaatteesi henkarille roikkumaan? Esimerkiksi Ikeassa myydään henkarikaappiin sopivia lisäosia, joiden avulla tuplaat henkaritilasi.

Jos kaikki alusvaatteesi ovat yhdessä suuressa laatikossa, vaikeutat niiden säilytystä: laita laatikon sisään pienempiä laatikoita tai vaikkapa sopivia kangaspusseja, joiden sisään voit lajitella alusvaatteesi: esimerkiksi sukat (ja vain ne parilliset sukat) löytyvät yhdestä, alusvaatteet toisesta ja niin edelleen.

On sanomattakin selvää, että vanhat ja rikkinäiset alusvaatteet joutavat roskiin – esimerkiksi reikäisiä sukkahousuja ei kannata säästää pitkien housujen alle lisälämmikkeeksi, sillä voit aivan hyvin pitää myös ehjiä sukkahousuja niiden alla.

Muista myös laittaa erilliseen paikkaan harvemmin käytettävät vaatteet – pian esimerkiksi villasukat voisivat löytää paikan hieman sivummalta kaapistasi.

Vaatteiden huoltoilta kerran viikossa

Ryppyiset paidat, irronneet napit ja likatahrat ovat pieniä asioita, joilla on suuri vaikutus elämääsi – ne nimittäin saavat aikaan sen, että sinulla menee tuplasti enemmän aikaa aamulla oikean vaateparren valitsemiseen, minkä lisäksi ne vievät turhaa tilaa oikeasti käytettäviltä vaatteilta.

Päätä, että omistat yhden illan viikosta siihen, että käyt läpi vaatekaappisi osaset: silität silitystä kaipaavat vaatteet kuntoon, kiinnität irronneet napit ja kiinnität huomiota myös kaapin yleiseen siisteyteen.

Toimiva vaatekaappi on tärkeä osa parempia aamuja, kun sinulla on puhtaita, silitettyjä ja kauniita vaatteita päälle laitettavaksi.

Vaatekaapin puuttuvat palaset

Jos sinusta tuntuu, että vaatekaapistasi ei koskaan löydy mitään, voisi olla aika käydä varastosi läpi: Mitä siellä on ja mitä sieltä puuttuu?

Pidä huoli, että peruspalaset ovat kunnossa: Esimerkiksi klassinen paitapusero useassa eri värissä on usein hyvä hankinta, myös hyvin istuvat housut ja farkut helpottavat kiireisiä aamuja. Valitse mukaan myös muita helposti yhdisteltäviä vaatteita, kuten laadukkaita, yksinkertaisia ja sinulle sopivia villapaitoja ja neuletakkeja.

Asua piristävät yksityiskohdat ovat toinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Tähän kuuluvat esimerkiksi värikkäät huivit, korut ja esimerkiksi erikoisemmat vaatteet.

Kun vaatekaappisi runko on kunnossa ja vaatteet ovat hyvin huollettuja, sinun ei tarvitse joka päivä pähkäillä, mitä ihmettä sitä tänään laittaisi päälle! Jos ammattilaisen apu tekisi hyvää, ota yhteyttä pukeutumisneuvojaan. Suurin osa suurista liikkeistä tarjoaa palvelun ilmaiseksi ja saat kullanarvoisia vinkkejä siihen, millaiset vaatteet sopivat sinulle.

Etsi inspiraatiota ja sinua miellyttäviä asukokonaisuuksia myös lehdistä ja Internetistä. Halutessasi voit koota sinua miellyttävistä asuista leikekirjan, josta valitset itsellesi toimivan asun jokaiseen päivään.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat