Asutko sinä maksuhäiriöyhtiössä? Huomioi nämä riskit

Tiedätkö, kuinka taloyhtiösi talous voi? Asukkaan elämä voi hankaloitua, jos taloyhtiöllä on tilillään maksuhäiriöitä.

Maksuhäiriöisiä asunto-osakeyhtiöitä on Suomessa lähes 800, joissa asuu toistakymmentä tuhatta henkilöä. Maantieteellisesti suurin osa taloutensa rempalleen päästäneistä yhtiöistä sijaitsee Etelä-Suomessa, mutta myös länsisuomalaisista huomattava osa asuu maksuhäiriöyhtiöissä.

Asukkaan elämä voi vaikeutua monella tavalla, mikäli taloyhtiöllä ei ole talousmielessä puhtaat paperit taskussa – erityisesti kun ilmenee remonttitarpeita tai kotia kohtaa tapaturma.

Luottotietoyhtiö Bisnoden selvityksen mukaan maksuhäiriöt koskevat reilua 10 000 huoneistoa ja noin 15 000 asukasta. Reilu kolmannes maksuhäiriöisistä asunto-osakeyhtiöistä on pieniä, alle kymmenen huoneiston yhtiöitä.

– Asunto-osakeyhtiöitä on perinteisesti pidetty vähäriskisinä kohteita, joita on myös mielellään luototettu. Pidän maksuhäiriöisten yhtiöiden suurta määrää huolestuttavana ilmiönä. Kaikista yhtiöistä huoneisto- ja asukastietoa ei ollut saatavilla, joten todellisuudessa maksuhäiriöyhtiöissä asuvien suomalaisten määrä on todennäköisesti vieläkin suurempi, Bisnoden toimitusjohtaja Juha Airaksinen toteaa.

Tarkasta asunto-osakeyhtiön talous!

• Asuntokauppoja harkitessa asunto-osakeyhtiön luottotiedot kannattaa tarkastaa ennen tarjouksen tekemistä.

• Myös nykyistä kotia koskien asunto-osakeyhtiön tiedot on hyvä tarkastaa noin vuosittain. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

• Asunto-osakeyhtiön luottotiedot voi tarkastaa luottotietoihin erikoistuneen palveluntarjoajan verkkopalvelun kautta tai palvelupuhelimesta. 

Selvityksessä kävi ilmi, että läänitasolla alueelliset erot maksuhäiriöyhtiöiden jakaantumisessa ovat huomattavia. Yli puolet maamme kaikista maksuhäiriöisistä yhtiöistä sijaitsee Etelä-Suomen läänissä. 

– On kiinnostavaa huomata, että esimerkiksi Länsi-Suomessa maksuhäiriöisiä asunto-osakeyhtiöitä on lähes kuusinkertainen määrä Itä-Suomeen verrattuna, Airaksinen sanoo. 

Kotia kohtaa vahinko – kuka maksaa?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö on velvollinen vastaamaan vaurioituneiden rakenteiden korjaamisesta esimerkiksi vesivahingon sattuessa. Normaalisti taloyhtiöiden kiinteistövakuutus kattaa rakenteiden korjaus- ja kuivauskulut, kotivakuutus puolestaan asunnon irtaimiston. Taloyhtiön ottaessa vakuutuksia luottokelpoisuus tulee tarkasteltavaksi. Mikäli yhtiöllä ei ole puhtaat paperit taskussa, saatetaan kiinteistövakuutus evätä. 

Myöskään pankki ei katso hyvällä asunto-osakeyhtiötä, jonka raha-asiat ovat päässeet hunningolle. Remonttiluotto voi jäädä saamatta ja tärkeitä korjaustöitä saatetaan laiminlyödä. Noidankehä on valmis, kun putkisto pettää, eivätkä kiinteistövakuutusasiat ole kunnossa. 

– Pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkintä konkretisoituu yksilön ongelmaksi erittäin ikävällä tavalla. Asunto-osakeyhtiön painiessa maksuvaikeuksien kanssa, myös vahinkojen korjaaminen viivästyy. On selvää, että tämä vaikuttaa ensisijaisesti yksityishenkilön asumismukavuuteen ja elämänlaatuun. Myös omistusasunnon jälleenmyynti voi vaikeutua huomattavasti, Airaksinen pohtii.

Lähde: Bisnode Finland

Lue myös:

    Uusimmat