Mainos

Asutko omakotitalossa? Putkiremonttia ei todellakaan kannata pelätä

Putkiremontista puhutaan usein vain kerrostalojen kohdalla, vaikka omakotitalojen kohdalla putkistojen uusiminen on aivan yhtä tärkeää. Tiedätkö, kuinka usein omakotitalojen käyttövesiputkistot olisi syytä uusia?

Uponorin palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti toivoo, että suomalaisten tietoisuus omakotitalojen putkiremonttien tarpeellisuudesta kasvaisi entisestään. Syy tähän on se, että hyvissä ajoin toteutettu putkiremontti on tärkeä osa omakotitalon kunnon ylläpitämistä.

Rakentaja.fi ja Uponor toteuttivat yhteistyössä kyselyn putkiremontteihinkohdistuvista vallitsevista käsityksistä. Kysely toteutettiin toukokuussa 2016 ja siihen vastasi 680 omakoti- tai paritalossa asuvaa suomalaista.

Hieman yli 40 prosenttia kyselyn vastaajista totesi, että putkiremontti on ajankohtainen jossain vaiheessa, mutta ei vielä seuraavan vuoden kuluessa. Kyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että putkiremonttiaan siirtävät suomalaiset omakotiasujat näyttävät usein tukeutuvan kotivakuutuksiin, joiden oletetaan korvaavan vesivahingot täysimääräisesti, jos jotain tapahtuu.

Asia ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen, sillä putkistojen vanhentuessa vakuutusten ikävähennykset kasvavat. Näiden vähennysten vaikutukset vesivahingon korjauskustannuksiin voivati olla huomattavasti suuremmat kuin pelkkien käyttövesijohtojen uusimisesta aiheutuvat kustannukset. 


Käyttövesiputkien kuntoa voi olla vaikea arvioida

Jokaisen omakotitalossa asuvan suomalaisen olisi syytä arvioida tasaisin väliajoin, onko kodin käyttövesiputkisto sellaisessa kunnossa, ettei vesivahingon riski ole kohonnut. Suositeltu vaihtoväli omakotitalon käyttövesiputkistolle on 25–30 vuotta.

– Putkien kuntoa on usein hyvin vaikea arvioida, sillä ne on perinteisesti asennettu talon rakenteisiin, Klemetti toteaa.

– Jos talossa on yli 30 vuotta vanhat käyttövesiputket, on niiden rikkoutumisen todennäköisyys noussut jo merkittävästi. Vakuutusyhtiöiden tilastot kertovat tästä kylmää faktaa, Klemetti jatkaa.

Omakotitalon putkiremontti vie vain muutaman päivän

Kun putkiremonteista puhutaan kerrostaloremonttien yhteydessä, nousee keskiöön usein se, ettei asunnossa voi asua remontin aikana, sillä vedet katkaistaan pitkäksi aikaa. Omakotitalojen putkiremonteissa tilanne on kuitenkin toinen, sillä nykyaikaiset putket asennetaan tavallisesti seinien sisäpinnoille, eikä uusia putkia varten tarvitse kajota talon rakenteisiin.

– Omakotitalon ja kerrostalon putkiremontti ei ole ollenkaan sama asia, sitä ei tarvitse pelätä. Omakotitalon putkiremontti ei millään lailla estä asumista ja vettäkin voidaan käyttää normaalisti suurimman osan ajasta. Yleensä omakotitalon putkiremontissa vesi katkaistaan vain muutamaksi tunniksi – siksi aikaa, kun uudet putket liitetään kiinni, Klemetti toteaa.

Myös kustannukset omakotitalon putkiremontissa jäävät tavallisesti murto-osaan siitä, mitä kerrostaloasujat joutuvat maksamaan putkiremontista.

– Omakotitalon putkiremontti pystytään toteuttamaan jopa päivässä. Putkiremontista syntyvät kustannukset ovat keskimäärin 3 000–7 000 euroa, Klemetti toteaa.

Putkiremontti tuo turvaa kotiin

Putkiremontin kohdalla ei missään nimessä kannata odottaa sitä, että putket osoittavat ensimmäisiä hajoamisen merkkejä. Asiantuntija muistuttaa, että vahingot ovat usein aivan yhtä mittavat, oli kyse sitten pienestä tai isosta vahingosta haurastuvassa putkistossa.

– Usein sillä ei ole lopulta merkitystä, vuotaako putki vähän vai paljon, sillä pieni tihkuvuoto voi olla vaikea huomata ja tämän vuoksi pienempien vuotojen huomaaminen vie kauemmin aikaa – ja samalla vesivahinko voi kasvaa ajan myötä pienenkin vuodon vuoksi laajaksi. Isompi vuoto saa toisaalta suurempaa vahinkoa aikaiseksi jo lyhyessä ajassa, Klemetti kertoo.

Jos putkiremontti tehdään sen jälkeen, kun putket ovat hajonneet ja taloon on tullut vesivahinko, niin remontti voi kuivatuksen vuoksi viedä aikaa useita viikkoja. Kun remontin tekee ajoissa ennen vesivahinkojen sattumista, voi siis säästää paljon aikaa ja rahaa.

– Olennaista on se, että putkiremontti tehdään ennen kuin vesivahinko tapahtuu. Tällöin remonttikustannukset jäävät alhaisemmiksi ja remontin toteutus on huomattavasti nopeampaa kuin vesivahingon jälkeen, Klemetti toteaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat